Predsednik Saveta guvernera NBS: Postignuti rezultati dobri, nastaviti saradnju s MMF

Predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije (NBS) Nebojša Savić ocenio je večeras da je Srbija tokom protekle dve i po godine realizovala jedan od uspešnijih programa koje je MMF realizovao uopšte ali da treba nastaviti saradnju.

On je za Radio-televiziju Srbije uoči sutrašnjeg početka razgovora delegacija MMF-a i Srbije rekao da će prva stvar na dnevnom redu biti „zaključni deo jednog programa“.

„Mi se nalazimo praktično u završnih šest meseci jednog uspešnog programa sa MMF-om“, rekao je Savić.

Misija MMF-a stigla je 22. juna u Beograd povodom sedme revizije tekućeg trogodišnjeg aranžmana sa Srbijom, a posetu će završiti 4. jula.

Kako je najavljeno, misija MMF-a, koju predvodi Džejms Ruf, imaće dva zadatka – da sagleda stanje srpske privrede i sprovodjenje programa koji ističe februara iduće godine.

Nalaze misije MMF-a o sedmoj revizi aranžmana sa Srbijom iz predostrožnosti u vrednosti od 1,2 milijarde evra Izvršni odbor MMF-a razmatraće krajem avgusta.

Prethodna, šesta revizija aranžmana, odobrena je u decembru prošle godine.

Savić je naveo i da je najvažnije što je Srbija uspela da uspostavi monetarnu stabilnost koja traje praktično od početka programa, i da je u medjuvremenu ostvarila fiskalnu stabilnost, „koja se ostvaruje i dalje u ovoj godini“.

Rekao je i da su ostala pitanja na dnevnom redu javna preduzeća koja su višedecenijski problemi u srpskoj privredi i oni će morati da se reše. 

Istakao je i da je napredak koji je ostvaren u „Železnicama“ značajan ali da ostaje problem „Elektroprivrede“, koji, kako je naveo, ima svoju ekonomsku, finansijsku, političku, ali i sindikalnu dimenziju“.

Prema rečima Savića, rešavanje EPS-a je višedimenzionalno: „Jedan segment je uradjen ali ostali su i drugi segmenti koji treba da se urade što je par ekselans političko pitanje koje treba rešiti“.

On je istakao da to „bezuslovno treba rešiti“, jer je EPS najveći sistem u zemlji i nosilac je privrede. „Bez energetike ne fukncioniše ništa u zemlji“, rekao je Savić.

Upitan da li zaista u predstojećim razgovorima neće biti pominjano povećanje plata i penzija, s obzirom na to da se budžet pravi već na jesen, on je odgovorio potvrdno.

„Budžet se pravi za iduću godinu i to povećanje verovatno pripada idućoj godini. Kada se bude razgovaralo o budžetu, onda će se razgovarati eventualno i o tome“, rekao je Savić.

Na pitanje koliki je manevarski prostor za povećanje plata i penzija, on je odgovorio da treba ostvariti rezultate i istovremeno voditi računa i o razvoju.

„Hajde da napravimo stopu očekivanog rasta, hajde da napravimo rezultat, da ostvarimo taj višak, pa onda da razgovaramo o tome na koliko mogu da se povećavaju plate i penzije“, rekao je Savić.

Ukazao je i na neophodnost obezbedjivanja sredstva za dalji razvoj i da se napravi ravnoteža.

„Naš problem je što smo previše trošili u prošlosti. Računi su sada stigli i moraju da se plate“, rekao je Savić.

Upitan da li je Srbiji, s obzirom da se postojeći aranžman sa MMF-om završava u februaru iduće godine, potrebna novi, on je odgovori povrdno.

„Mislim da nam je potreban novi. Upravo da bismo obezbedili kontinuitet započetih reformi, i da bismo uspeli da ostvarimo sve ono što želimo da ostvarimo“, rekao je Savić. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar