Premijeri pet zemalja EU predložili uvođenje carina na žitarice iz Ukrajine

VARŠAVA – Carine na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda će možda morati da budu ponovo uvedene, ako se priliv proizvoda koji obaraju cene na tržištu Evropske unije ne može zaustaviti drugim sredstvima, saopštili su danas premijeri Poljske, Mađarske, Bugarske, Rumunije i Slovačke.

Kako prenosi Rojters, oni su u zajedničkom pismu predsednici Evropske komisije Ursule fon der Lajen, naveli da su razmere povećanja proizvoda iz Ukrajine, uključujući žitarice, jaja, živinu i šećer, bila „bez presedana“.

Ukrajina, jedan od najvećih svetskih izvoznika žitarica, blokirala je svoje crnomorske luke nakon ruske invazije u februaru 2022. i pronašla alternativne rute za transport kroz zemlje Evropske unije Poljsku i Rumuniju, te su takozvana logistička uska grla dovela do toga da velike količine ukrajinskih žitarica, koje su jeftinije od onih proizvedenih u EU, završe u centralnoevropskim državama, što je pogodilo prodaju proizvoda lokalnih proizvođača.

„Podržimo Ukrajinu, ali učinimo to mudro i, pre svega, stavimo interes zemlje i poljskih farmera na prvo mesto“, poručio je poljski premijer Mateuš Moravjecki u objavi na Tviteru.

Među merama predloženim u pismu bilo je zajedničko rešenje između EU i Svetskog programa za hranu kako bi se osiguralo da ukrajinsko žito ne završi na tržištima EU, prenosi agencija.

Takođe su pozvali na izmene zakona o uvozu poljoprivrednih proizvoda koji bi pomogli u regulisanju obima i smera priliva poljoprivrednih proizvoda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar