Pri kraju berba kukuruza u Pomoravlju, prinos i do 14 tona

JAGODINA – Berba kukuruza u Pomoravlju, Resavi i Levču, zasejanog na oko 50.000 hektara, privodi se kraju a prinosi su veoma visoki, izjavio je danas Tanjugu stručni saradnik za ratarstvo Poljoprivredne stručne savetodavne službe za Pomoravski okrug u Jagodini Miodrag Simić.

Kod poljoprivrednika, koji su primenilu punu agrotehniku, prinosi su 12 do 14 tona po haktaru, a upola su manji tamo gde se nije dalo dovoljno đubriva, nije na vreme posejan, zakorovljen, istakao je Simić i dodao da „koliko je ko uložio toliko bere“.

Simić je dodao da je i lepo vreme odužilo berbu ali se odužila i zbog toga što na selu nema radne snage a ni stoke, pa se manje bralo u klipu i skladištilo u koševe, čekali su se kombajni koji beru u zrnu i ratari odmah voze u otkupne stanice.

Poljoprivrednici, su rekli Tanjugu, da nisu žurili „jer se kukuruz najbolje suši na stablici, a može se brati i po snegu“.
Simić je naveo i da zbog dugotrajne suše, u Pomoravskom okrugu gotovo i da nije počela setva ozimih žitarica.

„Reč je o neviđenoj suši, zemlja je toliko suva i tvrda da nema šanse da se seju ozime žitarice, a optimalni rok za setvu je oktobar“, rekao je on.

Poljoprivrednici ovog dela Srbije nemaju ni velikih mašina kao poljoprivrednici Vojvodine i moraju čekati kišu, dodao je Simić.

Neki poljoprvrednici pokušavaju obradu teškim tanjiračama, ali je to malo i zanemarivo.

Ovaj iskusni poljoprivredni stručnjak kaže da se optimalni rok setve, s obzirom na promenu klime, može smatrati do 15. novembra i „do tada ne traba povećavati norme setve“ (dodavati više semana po hektaru).

U Pomoravskom okrugu, svake godine se planira zasejati ozimim žitarcima, oko 20.000 hektara. Pšenicom 15.000 hektara a ostalo tritikalom, ječmom, ovasom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar