Prijave za NINJA program akceleracije za startape do 1. oktob

BEOGRAD – Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA – Japan International Cooperation Agency) i Inicijativa Digitalna Srbija po prvi put u Srbiji pokrenule su NINJA (Next INnovation with JApan) program akceleracije za startape, koji ova organizacija već sprovodi širom sveta.

Prijave za startapove su otvorene do 1. oktobra, do kraja dana, a mogu se podneti na sajtu Inicijative Digitalna Srbija, navedeno je u saopštenju.

„JICA je tradicionalno posvećena podršci ekonomskom razvoju Zapadnog Balkana. Odlučili smo da implementiramo projekat NINJA, relativno novu inicijativu u okviru JICA, kako bismo dodatno ubrzali rast startapa u brzorastućoj IKT oblasti na zapadnom Balkanu. Kroz ovaj program, JICA se zajedno sa velikim japanskim kompanijama kao što je Rakuten Europe nada da će obezbediti resurse za perspektivne srpske startape koji žele da prošire svoje poslovanje na međunarodnom nivou i dodatno ojačaju veze između Srbije i Japana“, rekao je JICA direktor sektora za Evropu Tsučija Kaita.

Tokom tri meseca koliko će trajati ovaj program, startapovima će biti omogućen individualni rad sa mentorima na ključnim tačkama njihovog razvoja.

Takođe biće omogućen i pristup radionicama koje će voditi pažljivo izabrani domaći i strani eksperti kako bi ih pripremili za susret sa domaćim i stranim investitorima u finišu programa – na Demo Day događaju.

Uz sedam dvodnevnih radionica i „jedan na jedan“ sesija sa mentorima, startapi će prisustvovati specijalnim događajima i moći da saznaju više o tome kako da prošire svoje poslovanje, koje su dobre prakse i kako to učiniti iz Srbije.

„Prema godišnjem izveštaju Startup Genome, u prošloj godini je u domaći startap ekosistem uloženo čak 600 odsto više investicija u odnosu na 2020. godinu. Imajući na umu da beležimo ovakve uspehe, kao nekome ko se godinama bavi poboljašnjem prilika u startap ekosistemu, jasno je da je za njegov dalji razvoj potrebna kontinuirana podrška“, rekao je direktor Inicijative Digitalna Srbija Nebojša Bjelotomić.
Kaže da su to prepoznali i naši partneri iz Japanske agencije za međunarodnu saradnju, kao i da je istraživanje Startap skener pokazalo da je jedan od većih izazova za naše startape i nedovoljna vidljivost Srbije na globalnom tržištu.

NINJA akcelerator je namenjen onim tehnološkim startapima koji su ranu fazu razvoja već prebrodili, čije rešenje je već na tržištu, beleže rast na mesečnom ili godišnjem nivou i sada se nalaze pred mnogo većim izazovima, kao što su investicije i osvajanje svetskog tržišta.

Partneri ovog globalnog projekta su Rakuten, Mitsubishi UFJ Researć and Consulting i AAIC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar