Pripremite se, za mesec dana pocinje efiskalizacija

BEOGRAD – NALED je uputio apel obveznicima elektronske fiskalizacije da što pre nabave nove uređaje jer produžetka roka koji ističe krajem aprila neće biti, a inspekcije će uskoro krenuti na teren.

U saopštenju za Tanjug NALED podseća da su novi obveznici e-fiskalizacije pre svega zanatlije i trgovci poput frizera, kozmetičara, molera, keramičara, kao i sportski klubovi.

Isti rok važi i za javnu upravu i privrednike koji s njima posluju, da pređu na sistem elektronskog prihvata i izdavanja faktura.

NALED ocenjuje da će te dve reforme zajedno dovesti do naprednije naplate i bolje kontrole celog platnog prometa u Srbiji.

Šef Jedinice za konkurentnost u NALED-u Marko Danon ocenio je da efiskalizacija donosi kvalitetnije usluge za potrošače, kao i značajne uštede u novcu i vremenu koje se ranije trošilo na štampanje kopija računa, čuvanje kontrolnih traka, arhiviranje, skladištenje i godišnje servisiranje fiskalnih kasa.

Kako su knjigovođe glavni izvor informisanja preduzetnika i malih biznisa NALED apeluje na agencije da pomognu svojim klijentima da se što pre prilagode.

Danon navodi da će e-fiskalizacija rasteretiti svakog odgovornog trgovca, jer ih inspektori neće bespotrebno obilaziti i proveravati.

Saki fiskalni račun u trenutku izdavanja biće zabeležen i na serveru Poreske uprave što će pomoći efikasnijoj, pravednijoj i pravovremenijoj kontroli.

Navodi se da je Poreska uprava u 2021. godini nepravilnosti u izdavanju računa otkrila u 41 posto nadziranih objekata.

Navodi se da je u Hrvatskoj preko digitalne fiskalizacije povećana efikasnost otkrivanja neizdavanja računa četiri puta, uz tri puta manje kontrole.

NALED ocenjuje da će boljoj naplati poreza doprineti i efikasnija kontrola nad razmenom faktura putem novog centralizovanog informacionog sistema za slanje, prijem i čuvanje elektronskih faktura čija primena počinje 1. maja.

Na novo elektronsko fakturisanje prelazi više od 10.000 korisnika javnih sredstava, kojima će se do januara sledeće godine pridružiti i svih 125.000 obveznika PDV-a.

Navodi se da je ovaj sistem zastupljen u gotovo svim evropskim zemljama, a u još 80 zemalja u svetu se nalazi u nekoj od faza primene ili uvođenja.

NALED je do sada organizovao više od 30 edukativnih radionica i obuka za korišćenje novog sistema kroz koje je prošlo 2.000 korisnika, a veliko interesovanje je i za video tutorijale.

„Privatni i javni sektor su kroz demo verziju sistema na vreme počeli sa pripremama i videli koje su njegove funkcionalnosti, kako se kreiraju i šalju e-fakture“, rekao je Danon.

Istakao je da je proces pojednostavljen kao i da se u drugim zemljama pokazalo da su troškovi obrade faktura smanjeni i do 95 procenata, a vreme obrade u nekim zemljama svedeno na tri minute.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar