Privrednici očekuju smanjenje parafiskalnih nameta i administrativnih procedura

Uslovi poslovanja u Srbiju su poboljšani, ali privrednici očekuju dodatna poboljšanja u oblastima parafiskalnih nameta, administrativnih procedura i pristupa finansiranju, navodi se u godišnjoj anketi 1.000 preduzeća USAID Projekta za bolje uslove poslovanja (USAID BEP).

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je na predstavljaju rezultata te ankete u Privrednoj komori Srbije da za sedam godina, koliko se radi anketa, postoji  pozitivan trend, što pokazuje da se u Srbiji stvaraju povoljni uslovi za razvoj malih i srednjih preduzeća i povećanje zaposlenosti.

„Posebno smo ponosni na to kako privreda vidi reformu gradjevinskih dozvola i ocenjuje rad inspekcijskih službi, ali postoje oblasti u kojima možemo još da napredujemo“, rekla je Mihajlović.

U narednom periodu, kako je navela, cilj će biti da se poveća efikasnost u oblasti katastra, kroz reformu katastra, da se više radi na ukidanju parafiskalnih nameta na koje ukazuje cela privreda, kao i na lakšoj dostupnosti izvora finansiranja, posebno za mala preduzeća, srednja preduzeća i preduzeća čiji su vlasnici žene.
Ona je dodala da treba nastaviti sa sprovodjenjem ankete, u saradnji sa PKS, jer se to pokazalo kao dobra metodologija da se vidi koji su najveći problemi privrede.

Ambasador SAD Kajl Skot rekao je da je najveća prednost ankete 1.000 preduzeća u tome da preduzetnici imaju priliku da sami kažu koji su najveći problemi s kojima se suočavaju.

On je ocenio da je za sedam godina postignut značajan napredak u uslovima poslovanja.

„Rezultati ankete pokazuju da postoji značajan optimizam medju preduzetnicima kad je reč o budućnosti, povećanju broja zaposlenih i ostvarivanju profita“, rekao je Skot.

On je dodao da su u mnogim oblastima prepreke značajno manje nego pre sedam godina i da je potrebno nastaviti sa unapredjenjem uslova poslovanja u oblastima kao što su dostupnost izvora finansiranja i poreska administracija.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da je Vlada pokazala da ima sluha za sugestije privrede i da anketa pokazuje dosta pozitivnih pomaka, naročito u oblasti gradjevinskih dozvola, spoljnotrgovinskih i carinskih procedura.

„U svim oblastima u kojima se državna uprava trudila da ukine papirne forme i omogući digitalnu razmenu podataka napravljen je izuzetan napredak“, rekao je Čadež.

On je dodao da je za Privrednu komoru Srbije anketa 1.000 preduzeća „udžbenik“ na osnovu kog se predlažu programi za podršku privredi.
Ostale fotografije uz tekst

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar