Profit HSBC banke skočio 76% u trećem kvartalu

NJUJORK – HSBC banka je objavila danas izveštaj o zaradi u trećem kvartalu koja je nadmašila sva očekivanja i najavila planove o otkupu akcija u iznosu do 2,0 milijarde dolara.

Dobit banke pre oporezivanja u trećem kvartalu skočila je za 75,8 posto u odnosu na isti period prošle godine na 5,4 milijarde dolara. Analitičari koje je ranije anketirala banka očekivali su rast dobiti pre oporezivanja od 22,8 odsto na godišnjem nivou, na 3,77 milijardi dolara, prenosi CNBC.

Pema finansijskom izveštaju, HSBC je oslobodila oko 700 miliona dolara gotovine koju je ranije izdvojila za pokriće potencijalno većih gubitaka po kreditima u uslovima pritiska pandemije kovid-19 na globalnu ekonomiju. Oslobođena sredstva su doprinela boljoj zaradi, a u izveštajnom periodu je banka bila profirtabilna u svim regionima u kojima posluje.

Akcije HSBC-a na berzi u Hong Kongu porasle su za 1,0 posto na današnjem popodnevnom trgovanju po lokalnom vremenu.

Prihodi banke su u trećem tromesečju iznosili 12 milijardi dolara, i veći su za 0,7 procenata nego pre godinu dana. Neto kamatna marža, mera profitabilnosti od kreditiranja, iznosila je 1,19 posto u odnosu na 1,2 odsto u drugom kvartalu.

Koeficijent osnovnog kapitala tijer 1, koji meri udeo kapitala banke u njenoj ukupnoj aktivi, iznosi 15,9 procnata naspram 15,6 posto u drugom tromesečju.

Osnovna zarada po akciji je 18 centi, dok je u prethodna tri meseca iznosila 17 centi, a u trećem tromesečju 2020. je bila samo dedam centi.

Iz HSBC-a nisu najavili bilo kakvu dividendu za treći kvartal, ali je banka navela da planira da „uskoro“ krene sa otkupom akcija u iznosu do 2,0 milijarde dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar