Proizvodna aktivnost u Kini ojačala u novembru

PEKING – Kineska fabrička aktivnost je porasla u novembru prvi put u poslednja tri meseca, zahvaljujući popuštanju rasta cena sirovina i restrikcija struje što je smanjilo pritisak na proizvodni sektor.

Zvanični indeks menadžera nabavke (PMI) u proizvodnji se popeo na 50,1 poen u novembru sa 49,2 u oktobru, pokazali su današnji podaci Nacionalnog zavoda za statistiku (NBS), prenosi Rojters.

Pokazatelj od 50 poena razdvaja rast od pada aktivnosti.

Druga po veličini svetska ekonomija, koja je ostvarila impresivan oporavak od prošlogodišnjeg udara pandemije, izgubila je zamajac u drugoj polovini ove godine jer se bori sa usporavanjem proizvodnje, dužničkim problemima na tržištu nekretnina i novim slučajevima kovida-19.

Analitičari predviđaju da će se usporavanje rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP), koje je zabeleženo u trećem kvartalu, nastaviti i u četvrtom jer će, kako smatraju, domaća potražnja ostati slaba.

Reflektujući pozitivan glavni PMI, podindeks fabričke proizvodnje je porastao na 52 boda u novembru sa oktobarskih 48,4 poena, dok je broj novih narudžbina usporio pad, mada je novembar četvrti mesec zaredom kako se beleži slabija potrošačka tražnja.

Podindeks cena inputa u kineskom PMI-u, iznosio je 52,9 poena ovog meseca i znatno je manji u odnosu na 72,1 bod iz oktobra, što govori o smanjenju pritiska na proizvodne troškove.

Za razliku od rasta u fabričkom sektoru, u industriji usluga je zabeleženo blago usporavanje, pri čemu je zvanični PMI u neproizvodnim delatnostima skliznuo na 52,3 poena sa prošlomesečnih 52,4 boda.

Podindeks građevinske aktivnosti je u novembru ojačao na 59,1 sa 56,9 poena.

Kompozitni kineski PMI, koji uključuje i proizvodnu i uslužni sektor, iznosio je u novembru 52,2 boda, što je porast sa 50,8 poena, koliko je iznosio u oktobru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar