Promena: Struja poskupela 2 odsto

Struja u Srbiji poskupela je danas za dva odsto, shodno odluci donetoj pre mesec dana.

Naime, „Elektroprivreda Srbije“ je, nakon analize sa ekspertskim timom Svetske banke, a u skladu sa planom finansijske konsolidacije, uputila zahtev AERS-u, za povećanje cene električne energije u iznosu od dva odsto, saopštilo je krajem avgusta Ministarstvo energetike.

To predstavlja usklađivanje cene samo za deo inflatornog kretanja što je posledica ukupne finansijske stabilizacije u Srbiji, kao i dobrih finansijskih rezultata koje je ostvario EPS, za šta je dobijena pozitivna ocena i saglasnost međunarodnih finansijskih institucija, rečeno je.

Savet Agencije za energetiku Srbije se saglasio sa odlukom da se cena električne energije za domaćinstva i male kupce poveća za dva odsto od 1. oktobra, a mesečni račun za struju prosečnog građanina će biti povećan za 68 dinara, navedeno je u saopštenju Agencije.

Kako su iz Ministarstva naveli, Srbija ostaje država sa ubedljivo najnižom cenom električne energije u Evropi, daleko ispod cena u regionu.

„Struja je kod nas jeftinija 19 odsto nego u Makedoniji, 20 odsto nego u Albaniji, 21 odsto nego u BiH, 31 odsto je niža cena nego u Crnoj Gori i 50 odsto nego u Hrvatskoj.“

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

struja
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • P. Eng.

    Pred svako poskupljenje osvane ista priča državnih službenika iz nadležnog Ministarstva kako je struja u Srbiji najjeftinija u regionu, Evropi, a i šire. Nažalost svi mediji, bez imalo kritičnosti, automatski ponavljaju tu priču. Nije potrebno biti istraživački novinar, niti elektroinženjer, dovoljan je samo digitron da bi se utvrdilo da potrošena električna energija zapravo predstavlja manje od polovine iznosa mesečnog računa. Više od polovine tog iznosa su svakojaki nameti, poimence: obračunska snaga, trošak garantovanog snabdevača (ovoj nebuloznoj stavci periodično menjaju naziv), akciza (7.5%), PDV (20%), naknada za povlašćene proizvođače, taksa za javni medijski servis itd. Ako je nadležno Ministarstvo nadležno da izvede tako detaljnu i dušebrižničku analizu o komparativnoj jeftinoći struje, bilo bi pošteno da isto tako sprovede i javno objavi analizu o platežnoj moći srbijanskog plebsa u odnosu na region i Evropu.