Promet na Produktnoj berzi pao za više od 95 odsto

NOVI SAD – Ukupan promet na „Produktnoj berzi“ za ovu nedelju je iznosio 50 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 1,6 miliona dinara, navodi se u izveštaju za period do 2. do 6. septembra i dodaje da je količinski promet manji za više od 98 procenata, a finansijski je promet umanjen za 97 odsto u odnosu na prethodni upoređujući period.

Kako se navodi, neuobičajeno slab promet je obeležio proteklu sedmicu.

„Žetva suncokreta i soje koja se obavlja gotovo istovremeno na terenu zadaje probleme proizvođačima sa manjkom skladišnog prostora“, saopšteno je sa Produktne berze, a slab izvoz i slaba tražnja mlinara rezultirali su slabom tražnjom za pšenicom.

„Na međunarodnim tržištima takođe prati trend slabe tražnje za ovom žitaricom, jer kupci ne žure koristeći trend snižavanja cena koji i dalje traje“, navodi se u saopštenju.

Kukuruz je ove nedelje nuđen po cenama od 14,5 do 14,7 dinara po kilogramu a tražnja je bila po ceni od 14 dinara pa berzanskih ugovora nije bilo.

„Cenovni spred, očekivanje žetve, očekivani rekordni prinosi na domaćem tržištu, a i u Ukrajini, ukazuju na negativne trendove žutog zrna“, saopštila je Produktna berza.

Soja se zadržala na prošlonedeljnom cenovnom nivou kako starog roda 2018. tako i novog roda 2019. godine, a suncokret je trgovan po jedinstvenoj ceni od 30,80 din/kg bez PDV-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar