Protest kombi prevoznika nezadovoljnih zakonskim rešenjima

BEOGRAD – Predstavnici Udruženja kombi prevoz putnika održali su danas protestnu vožnju u Beogradu kako bi izrazili nezadovoljstvo Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, za koji tvrde da propisuju teške uslove za registraciju kombi prevoznika.
Traže da ih od ponedeljka prime nadležni u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, te navode da će se, ako tamo za njih „ne bude sluha“, obratiti i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

„Nećemo odustati od našeg cilja i vozićemo i dalje po starom zakonu, jer država nije ispunila norme po novom zakonu da neko može da se registruje“, rekao je novinarima Ilija Džikić, jedan od osnivača Udruženja koje je održalo protestnu vožnju od „Arene“ do Slavije.

Tvrdi da se nijedan kombi prevoznik nije registrovao po novom zakonu.

„Kombi prevoz mora da postoji. Ako ga danas nemamo zbog novog zakona, sutra ćemo ga imati, jer država će morati da ga promeni, dopuni i izmeni da bismo mogli dalje radimo“, rekao je Džikić.

Kaže da je napravljen zakon koji nikome ne odgovara, te da predstavnici Udruženja nisu pozvani u komisiju za njegovu izradu, niti je bilo javne rasprave.

„Kanal koji su nam dali je isključen u komunikaciji između Ministarstva i Udruženja tako da država nije htela da čuje uopšte za nas prilikom pravljenja dopuna zakona“, kaže Džikić.
Uoči najavljene protestne vožnje Udruženja kombi prevoz putnika, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u petak je saopštilo da je Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, prevoz putnika u Srbiji uređen u skladu s propisima i najboljom praksom EU, štiteći interese putnika i registrovanih firmi koje posluju u skladu sa zakonom.

U postupku uređenja delatnosti prevoza putnika, Ministarstvo je prošlogodišnjim izmenama zakona, prvi put nakon 2011. godine, stvorilo zakonsku mogućnost da se putničkim vozilima sa 7+1 i 8+1 sedišta takođe može vršiti prevoz putnika, ali kroz pružanje usluge „limo servisa“, pod posebno propisanim uslovima.
S obzirom na to da je usluga „limo servisa“ zakonski adekvatno uređena poslednjim izmenama Zakona, Ministarstvo je navelo da država nije u mogućnosti da prilagodi ili toliko pojednostavi uslove za obavljanje usluge „limo servisa“, zbog stanja voznog parka svih onih koji su godinama vršili nelegalan prevoz putnika, pod vidom doskora nedefinisane usluge, a na štetu usluge koja ima svoje korisnike i mesto na tržištu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar