Protest pilota ispred sedišta Svis Erlajnsa

CIRIH – Više od 300 pilota protestovalo je danas marširajući ispred sedišta Svis Internešenal Erlajnsa, u blizini aerodroma u Cirihu, kako bi izvršili pritisak na upravu da ispune njihove zahteve za sklapanje kolektivnog ugovora uoči mogućeg štrajka sledećeg meseca.

Piloti Svisa, koji je podružnica nemačke Lufthanze, rade bez sporazuma od aprila, nakon što je menadžment odbio provizorni dogovor postignut u inicijalnim pregovorima, saopštio je sindikat Aeropers, prenosi Rojters.

Sindikat je sproveo anketu o štrajku među članovima i najavio moguće održavanje štrajka od 17. oktobra.

Rukovodstvo Svisa je ponudilo da se spor iznese pred arbitražno veće, dok su piloti dali kontraponudu, navodi britanska agencija ne precizirajući o kakvoj kontraponudi se radi.

Piloti vodećeg nemačkog avio-prevoznika Lufthanze složili su se ovog meseca da ne štrajkuju do sredine 2023, shodno postignurom inicijalnom sporazumu u sporu oko plata.

Štrajkovi i nedostatak osoblja primorali su avio-kompanije da otkažu na hiljade letova kako bi izbegle višesatna čekanja u redovima na glavnim aerodromima ovog leta, prvog nakon ukidanja kovid lokdauna, a poremećaji u vazdušnom saobraćaju će se nastaviti do duboko u jesen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar