Putin i Si za nezavisne finansijske infrastrukture trgovine

MOSKVA – Predsednici Rusije i NR Kine, Vladimir Putin i Si Đinping, založili su se danas, u razgovoru putem video linka, za ubrzanje napora na formiranju nezavisne finansijske infrastrukture za servisiranje trgovine između Moskve i Pekinga, izjavio je novinarima savetnik Kremlja Jurij Ušakov.

„Posebna pažnja je posvećena neophodnosti ubrzanja napora na formiranju nezavisne finansijske infrastrukture za servisiranje trgovinskih operacija između Rusije i Kine, odnosno stvaranju takve infrastrukture na koju treće zemlje neće moći da utiču“, rekao je on, prenosi agencija Tas s.

Lideri Rusije i Kine pozdravili su i povećanje udela nacionalnih valuta u međusobnim plaćanjima, kao i proširenje saradnje na obezbeđivanju pristupa investitora berzama dve zemlje, dodao je Ušakov.

Takođe su razmenili iskustva centralnih banaka dve zemlje vezana za digitalne valute, naveo je zvaničnik Kremlja.

Ušakov je naglasio da se, generalno gledano, ekonomska saradnja između Rusije i Kine širi, ističući da bilateralna trgovina ove godine pokazuje značajan rast.

„Ove godine ćemo zabeležiti rekordne rezultate u trgovinskom prometu. Obe strane su izrazile spremnost da međusobnu trgovinsku razmenu podignu na 200 milijardi dolara, i najavile da će uložiti napore u tom pravcu“, rekao je Ušakov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar