Putin: Zloupotreba uloge dolara kao rezervne svetske valute

SANKT PETERBURG – Ulogu američkog dolara kao svetske rezervne valute zemlja izdavalac koristi kao sredstvo pritiska na ostatak sveta, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin na plenarnoj sednici na Međnarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu (SPIEF).

Putin je reako da institucije globalnog finansijskog sistema koje su osnovane pre više decenija ne uzimaju u obzir nastanak novih ekonomskih centara, rastuću ulogu regionalnih valuta i promenu ravnoteže snaga i interesa.

„Očigledno je da ove duboke promene zahtevaju prilagođavanje međunarodnih finansijskih organizacija, preispitivanje uloge dolara, koji je, time što je postao rezervna svetska valuta, sada postao i instrument pritiska zemlje izdavaoca na ostatak sveta“, rekao je predsednik Rusije, javlja izveštač Tanjuga iz Sankt Peterburga.

Prema njegovom rečima, „to je velika greška“ američkih finansijskih i političkih vlasti, kojom „potkopavaju svoju dominaciju“ jer „poverenje u dolar opada“.

Putin je dodao da se Rusija zalaže za stvaranje globalne banke podataka sa najboljim razvojnim praksama u različitim sferama, kao i da bi proces unapređenja globalnog finansijskog sistema trebalo da uzme u obzir težnje i interese zemalja u razvoju koje sprovode aktivnosti na modernizaciji svojih industrija, agrobiznisa i sistema u socijalnom domenu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar