Putnicima ostaju privatne tužbe bez mogućnosti naplate

BEOGRAD – Član Nadzornog odbora Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Mladen Alfirović ocenio je danas da je putnicima koji su ostali bez putovanja i novca nakon što su turističke agencije bakrotirale ostaje samo da podensu privatne tužbe sudovima, ali da nije jasno kako će naplatiti svoja potraživanja.

On je procenio da je oko 1.000 putnika sa zamenskim vaučerima ostalo bez aranžmana i novca nakon što je deset turističkih agencija u poslednje dve godine otislo u stečaj.

„Na žalost, desilo se ono na šta smo mi kao NOPS upozoravali još na početku pandemije i postavili pitanje nadležnom Ministarstvu koje je donelo Uredbu o zamenskim putaovanjima, šta će se desiti u slučaju da agencija ode u stecaj? Ko će onda garantovati isplatu novca putnicima?“, rekao je Alfirović za Tanjug.

Dodao je da institucije prebacuju loptu jedna drugoj, ali da se ne vidi način da se putnci obeštete.

„Ministarastvo je to prebacilo na osiguravajuće kuće, tako što je obavezalo agencije da imaju garanciju putovanja, ali se sada pojavio novi problem, jer osiguravajuće kuće tvrde da ta garancije ne važi, jer je putovanje odloženo zbog više sile, odnosno pandemije, a ne zbog bankrota koje su proglasile te agencije“, istakao je Alfirović.

Skrenuo je pažnju na to da su zbog takvih stavova trenutno izgledi putnika da budu obeštećeni izuzetno nepovoljni.

„Po našem mišljenju, jedino sud može da odgovori na to pitanje. Očigledno je da putnici treba da podnesu tužbe protiv osiguravajućih kuća koje ne žele da im isplate štetu, zbog bankrotstva agencija“, smatra Alfirović.

On je naglasio da je kolektivna tužba, kao moćno pravo sredstvo, izbačena iz našeg pravnog sistema 2012. godine.

„Kolekjtivna tužba ne postoji u našem pravnom sistemu i nekome očigledno nije u interesu da se ona vrati. Kolektivna tužba je jedno moćno pravno sredstvo putem kojeg bi NOPS ili bilo koja druga potrošačka organizacija mogla da 1.000 putnika zaštiti u samo jednom pravnom postupku i da, ukoliko sud presudi da je osiguranje bilo dužno da obešteti putnika, ista presuda bude primenjena na sve koji su imali aranžmane u toj agenciji“, objasnio je Alfirović.

Dodao je da ovako ostaje svakom oštećenom da podnese privatnu tužbu, ali bez mogućnosti da štetu naplati iz stečajne mase, jer je stečajni upravnik saopštio da te agencije nisu imale nikakavu imovinu, a prvensvto u naplati imaju veliki poverioci.

Alfirović je podsetio da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u vreme pandemije donelo Uredbu o zamenskim aranžmanima kako bi zaštitilo agencije.

„NOPS je na početku pandemije insitriao na tome da Ministarstvo bude garant ukoliko agencija ode u stečaj, jer je Ministarstvo donelo Uredbu koja je omogućila agencijama da za dve godine prolongiraju isplatu novca putnicima. U međuvremenu su agencije bankrotirale i putnici su prepušteni samima sebi, jer osiguravajuća društva odbijaju da isplate štetu, a Ministrstvo upućje putnike da se obrate osiguravačima, pa ako ih oni odbiju Narodnoj banci Srbije, Mi pitamo zašto?“, rekao je Alfirović.

On smatra da bi potrošaci morali biti sigurni da u ovoj državi postoji neko ko će ih zaštititi od ovakvih situacija.

„Mi smo sad u jednoj potpunoj pravnoj konfutziji u kojoj svi peru ruke i prebacuju dogovornost jedni na druge, a sve preko leđa običnih portošača koji su na žalost ostali i bez novca i bez putovanja“, ocenio je Alfirović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar