Radnici nikšićke železare kod ministra Ibrahimovića

NIKŠIĆ – Radnici Železare „Tosčelik“ iz Nikšića razgovarali su danas sa ministrom za kapitalne investicije vlade Crne Gore Evrinom Ibrahimovićem o predlogu da vlada otkupi to preduzeće od sadašnjeg vlasnika iz Turske.

Navodi se da su zaposleni u „Tosčeliku“ predložili da Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) proda na berzi 10 odsto svojih akcija za 50 miliona evra, a da zatim vlada tim novcem kupi železaru, čija imovina vredi 20 miliona evra, kako bi radnici sačuvali radna mesta, pišu podgoričke Vijesti

Kako je navedeno, oni su od premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića ranije dobili obećanje da će država pomoći na taj način.

Podseća se da su radnici nikšićke železare počeli da protestuju pre tri meseca, kada im je turski poslodavac najavio da će 229 njih iz proizvodnje ostati bez posla.

Napominje se da su im zatim uručeni otkazi i počela uplata otpremnina, iako je EPCG od „Tosčelika“ tražila da radnici još dva meseca primaju plate, a da im se te zarade naknadno odbiju od otpremnina.

„Nadamo se da je ministar (Ibrahimović) dovoljno odgovoran prema sopstvenim građanima i da je, kao što i sam kaže, posvećen evropskim vrednostima, jer kako se ponašao turski vlasnik u Crnoj Gori u proteklih deset godina sigurno nije ni slovo E od evropskih vrednosti. Takođe, apelujemo na vladu na čelu sa premijerom, i Elektroprivredu, na čelu sa Đukanovićem, da u što skorijem roku završe pregovore sa turskim Tosjalijem“, kazao je pred razgovore sa Ibrahimovićem predsednik Sindikata fabrike Ivan Vujović, prenose Vijesti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar