Radnici službe za izdavanje pasoša u Britaniji najavili petonedeljni štrajk

LONDON – Većina radnika u britanskoj službi za izdavanje pasoša stupiće od početka narednog meseca u petonedeljni štrajk zbog spora oko plata, što bi moglo da prouzrokuje probleme u izdavanja putnih dokumenata pred početak letnjih odmora, prenosi Rojters.

Sindikat Javnih i komercijalnih službi (PCS) je danas saopštio da će preko 1.000 radnika zaposlenih većinom u kancelarijama za izdavanje pasoša, uključujući one u Londonu, Liverpulu i Glazgovu obustaviti rad od 3. aprila do 5. maja.

Oni će se tako pridružiti radnicima iz drugih sektora u Britaniji, koji su u proteklih nekoliko meseci štrajkovali sa zahtevom za povećanje primanja.

Postoji mogućnost da će pasoške službe u Belfastu u Severnoj Irskoj, takođe stupiti u štrajk, ukoliko danas budu glasali za obustavu rada.

„Eskalacija naših postupaka se dešava jer za razliku od drugih sektora državnih službi, ministri nisu održali razumne razgovore sa nama, uprkos dva velika štrajka i kontinuiranoj ciljanoj akciji koja traje šest meseci“, saopštio je danas generalni sekretar PCS Mark Servotka.

Sindikat radnika PCS traži povećanje primanja od deset odsto za državne službenike, pošto je inflacija u Britaniji veća od deset odsto.

Radnici pasoških službi, koji jedini u Britaniji izdaju putna dokumenta, ranije su odbili ponudu od dva odsto povećanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar