Radojka Nikolic: Rast BDP-a u 3. kvartalu USPORIO na 1,1odsto

BEOGRAD – Glavna i odgovorna urednica mesečnika „Ekonometar“ i magazina „Biznis“, Radojka Nikolić, izjavila je danas da je u trećem kvartalu rast BDP-a u Srbiji usporio na 1,1 odsto i da do kraja godine neće preći tri procenta.

„Naš BDP se usporava. Sutra će Narodna banka Srbije objaviti kolika je inflacija, ali već su objavili preliminarnu računicu da je u trećem kvartalu rast BDP-a pao na 1,1 odsto, a u prvoj polovini godine smo imali 4,1 odsto. Ostaje poslednji kvartal, koji bude malo bolji, ali mi ovu godinu nećemo završiti iznad tri odsto rasta“, rekla je Nikolićeva za TV K1.

Naglasila je da je još strašnije što usporava cela evropska ekonomija od koje mi zavisimo.

„Ove godine EU će imatio oko tri odsto rasta, ali za sledeću godinu se najavljuje rast od 0,3 odsto“, rekla je Nikolićeva.

Dodala je da je najveći problem ove godine rusko-ukrajinska kriza koja je izbila u februaru, u prvom kvartalu, kada se srpska prireda još držala, ali je onda počelo usporavanja rasta.

Procenila je da sve privrede u Evropi gube zbog inflacije i cene energenata, za koje se uopšte ne zna kolike će biti iduće godine, a već su sada tri do pet puta veće nego što su bile.

„Za nas te cene nisu visoke, jer imamo neke povoljne sporazume i mali smo potrošači, ali pogledajte velike zemlje od kojih zavisimo, a to su najrazvijenije zemlje EU. Nemačka i Italija čine 70 odsto naše spoljnotrgovinske razmene, kada oni ne troše i smanjuju tražnju od nas, ni mi ne možemo ništa da im isporučimo, što automatski znači pad proizvodnje i BDP-a“, upozorila je Nikolićeva.

Ona je iznela podatke da Srbija sada ima BDP od 9.000 dolara po stanovniku, Bugarska 12.000 dolara, Hrvatska 17.000 dolara, a Mađarska 18.000 dolara po stanovniku.

„U decembru 2019. Svetska banka je objavila studiju prema kojoj je Srbija trebalo da ima 10 godina rast od sedam odsto da bi udvostručila svoj nivo BDP-a po stanovniku, a mi smo u tom trenutku imali BDP od 7.000 dolara“, navela je ona.

„Drugim rečima, da bismo stigli na 14.000 dolara treba nam 10 godina rasta po sedam odsto godišnje, a ovim tempom smo mi sve dalje od tog cilja“, zaključila je Nikolićeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar