Radovi na Brankovom mostu biće gotovi pre kraja godine

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je radove na rekonstrukciji pešačke staze na Brankovom mostu i dobio obećanje izvođača da će radovi, iako je planirano da budu završeni do kraja godine, biti okončani i ranije, u oktobru ili novembru.

Mali je najavio i da će narednih dana biti zatvorena jedna, a možda i dve saobraćajne trake na mostu u smeru ka gradu, kako bi mašine mogle nesmetano da rade, ali je istakao da će biti uveden i noćni rad, odnosno radnici će raditi 24 sata, kako bi se radovi što pre okončali.

Radovi na desnoj strani mosta, od Novog Beograda ka gradu, počeli su pre desetak dana i vrede 210 miliona dinara, rekao je Mali.

„Radovi na mostu su veoma ozbiljni, 2014. godine smo zatvorili ovaj deo Brankovog mosta iz bezbednosnih razloga, trebalo nam je vremena da uradimo analize da vidimo kakvo je stanje, a stanje je bilo gore nego sto smo očekivali”, rekao je Mali novinarima.

Brankov most će, nakon toga biti potpuno siguran i bezbedan u oba smera i za pešake i za bicikliste, podvukao je Mali.

On je dodao da postoji ideja da jedna strana mosta bude samo za pešake, a druga samo za bicikliste, ali da će odluka o tome tek biti doneta.

„Za građen je važno da ćemo u narednih dan-dva-tri zatvoriti jednu, možda i dve saobraćajne trake na mostu u smeru ka gradu kako bi mašine mogle nesmetano da rade, ali ćemo uvesti i noćni rad, noćnu smenu, radiće se 24 sata kako bi smo što pre završili ove radove”, rekao je Mali.

Podsećajući da su u toku radovi na Slaviji, u Ruzveltovoj ulici, u Bulevaru oslobođenja, Mali je rekao da Beograd koristi ovo leto maksimalno da se što veći broj infrastrukturnih projekata završi.

Ponovio je da će sledeće godine biti izgrađena i gondola koja će spojiti Kalemegdan sa Ušćem.

„Sa izgradnjom novog mosta preko Save i obnovljenim Brankovim mostom biće nova slika i panorama Beograda”, rekao je Mali.

On je zahvalio radnicima na mostu koji rade po vrućini i radiće u tri smene kako bi što pre završili posao.

Generalni direktor Mostogradnje Branko Knežević objasnio je da je u toku zamena betonskih ploča na pešačkoj stazi mosta.

Betonske ploče, kako je rekao, će se demontirati i na postojećim konzolama će se montirati čelična konstrukcija, koja će biti spregnuta sa čeličnom konstrukcijom kolovoza.

„Sa tih 400 tona dodatnog čelika povećaće se nosivost mosta i konstrukcija će biti trajnija, a sam most bezbedniji. Pešačke staze najbezbedniju podlogu, protiv klizanja, sa hidroizolacijom”, rekao je Knežević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Brankov mostradovi
Komentari (0)
Dodaj komentar