Radovima na zgradi železničke stanice u Ćupriji

počelo uređenje 27 stanica

ĆUPRIJA, 6. februara (Tanjug) – Infrastruktura železnice Srbije pokrenula je projekat uređenja zgrada železničkih stanica širom Srbije, kojim je predviđeno da se obnovi 27 stanica, a investicija je vredna ukupno oko 280 miliona dinara.

Radovi su već uveliko počeli na železničkoj stanici u Ćupriji, gde će majstori imati najviše posla, rekao je Tanjugu Nenad Stanisavljević iz Infrastrukture železnice Srbije.

Prediđena je, kaže, sanacija temelja objekta, kao i radovi na zameni krovne konstrukcije i krova, što je već i počelo.

Za uređenje železničke stanice u Ćupriji biće izdvojeno 30,1 milion dinara, što je i najveći iznos koji će biti izdvojen za jedan objekat u okviru ovog projekta.

„Radovi su već počeli i u železničkim stanicama Prahovo, Mataruška i Jošanička Banja, a narednih dana očekuje se da punim intenzitetom počnu radovi i na objektima u Požarevcu, železničkoj stanici i Operativnom centru, kao i u stanicama Sopot Kosmajski i Jajinci“, naveo je Stanisavljević.

Obnovom ovih stanica predviđene su zamene krova, sanacije fasada, zamena stolarije i bravarije, radovi na sređivanju elektroinstalacija, sanacije i izgradnje mokrih čvorova, kao i ojačavanje temelja zgrada gde je to neophodno, a za sve objekte urađena je i kompletna tehnička dokumentacija.

Kaže da je ceo projekat podeljen na četiri celine u zavisnosti od prioriteta i teritorijalne zastupljenosti.

Tako su se u prvoj partiji našle stanice Ćuprija, Prahovo, Mataruška Banja, Jošanička Banja, Crveni Krst i stanica Niš, a za ove radove biće izdvojeno nešto više od 73 miliona dinara.

U drugoj partiji predviđeno je da se obnove stanice u Kačarevu, Ovči, Jajincima, zatim stanica u Požarevcu i Operativni centar u ovom gradu, kao i stanica Sopot Kosmajski. Vrednost ovih poslova je nešto manje od 52 miliona dinara.

U okviru treće partije, koja je i najvrednija sa skoro 100 miliona dinara biće obnovljene stanice u Senti, Bajmoku, Petrovcu – Gložanu, Ratkovu, Putincima, Debeljači i Tomaševcu.

Čak osam stanica naći će se u četvrtoj partiji. Radovi su predviđeni u stanicama Šabac, Loznica, kao i šest stanica na području sekcije Užice – Lastra, Ražana, Kosijerić, Kalenić, Užice teretna i Prijepolje. Vrednost radova na stanicama u ovoj partiji je 54,4 miliona dinara.

Od železničkih stanica gde su predviđeni radovi najveća investicija biće u Ćupriji, gde je namenjeno 30,1 milion dinara. Sledi zatim Senta sa 26,4, Prijepolje 21,3 miliona dinara.

U Požarevcu će u rekonstrukciju stanične zgarde biti uloženo 18,3 miliona dinara, a kada se tome doda iznos od 6,9 miliona dinara za zgradu Operativnog centra u Požarevcu, to znači da će u Požarevcu u železničke objekte ukupno biti uloženo 25,2 miliona dinara.

Od većih investicija „Infrastrukture železnica Srbije“ izdvajaju se radovi u stanici Bajmok (16,4 miliona dinara), Šabac (16 miliona dinara) i Tomaševac (15,1 milion dinara).

Izvođač radova je uveden u posed na svim predviđenim lokacijama, pa su u svih 27 stanica u toku pripremni radovi.

Rok za izvođenja radova po svakom pojedinačnoj partiji (lotu) iznosi 60 dana od uvođenja izvođača u posao.

Tako će se prvi obrisi uređenih stanica videti u drugoj polovini marta, a ukoliko vremenske prilike budu odgovarajuće, većina od predviđenih 27 staničnih objekata biće završena u aprilu.

Najbolju ponudu u postupku javne nabavke radova dalo je preduzeće BMC Konekt iz Novog Sada, koje je nosilac posla u zajedničkoj ponudi zajedno sa Ekonomistelektro i Enikos kompani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar