Rajaner od 1. aprila povećao upotrebu goriva za održivo vazduhoplovstvo

DABLIN 12. aprila (Tanjug) – Najveća niskobudžetna evropska avio-kompanija Rajaner, saopštila je danas da je proširila svoje partnerstvo sa vodećim svetskim dobavljačem goriva za održivo vazduhoplovstvo (SAF) Nestle.

U saopštenju Rajanera dostavljenom Tanjugu, navedeno je da su od 1. aprila svi avioni ove kompanije, koji budu leteli sa aerodroma Šiphol u Amsterdamu, snabdeveni smešom čijih će 40 odsto činiti SAF.

„Reč je o značajnom povećanju upotrebe SAF-a koje predstavlja najnoviju prekretnicu na ambicioznom putu Rajanera ka cilju da 12,5 odsto letova obavlja sa SAF-om do 2030. godine“, navodi se u saopštenju.

Do 2050. godine, plan Rajanera je da do 2050. godine smanji emisiju gasova staklene bašte za 32 odsto.

Aleksandar Kper iz kompanije Neste izjavio je da je dekarbonizacija važnija nego ikad, kao i da su u kompaniji ponosni na to što podržavaju Rajaner na tom putu.

„Povećanje upotrebe SAF-a na svim letovima koji polaze sa aerodroma Šiphol u Amsterdamu je glavna prekretnica koja omogućava Rajaneru da značajno smanji efekat staklene bašte“, rekao je Kper.

On je dodao da će Neste do kraja 2023. godine povećati godišnju proizvodnju SAF-a na 1,5 miliona tona, dodaje se u saopštenju Rajanera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar