Rajta: Na sajmu vina u Beogradu bice vise od 20 zemalja

BEOGRAD – Pripreme za Međunarodni sajam vina koji će se od 1. do 4. septembra održati na Beogradskom sajmu teku dobro, a na njemu će se naći vina iz više od 20 zemalja širom sveta, rekao je za Tanjug direktor Saveza vinara i vinogradara Srbije Stevan Rajta.

Sajam organizuju osnivači inicijative Otvoreni Balkan, a osim iz zemalja članica ove inicijative Srbije, Severne Makedonije i Albanije, na sajmu će biti i vina iz zemalja našeg regiona Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije kao i iz Amerike, Istočne i Centralne Evrope a predstaviće se i vinarije iz Južne Afrike.

„Osim vina biće i hrane, jer vino i hrana idu zajedno, a pošto je reč o poslovnom sajmu imaćemo i biznis sastanke. Očekujemo da na sajmu sklopimo nove poslove, obezbedimo plasman za naša vina, napravimo nove kontakte za dugoročnu saradnju kako bi u budućnosti poboljšali našu vinsku scenu“, kaže Rajta i dodaje da su naša vina već viđena i tražena u svetu od Rusije, Bliskog Istoka, Kine do SAD i Australije.

Na sajmu će biti organizovano i ocenjivanje vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije, za šta vinari mogu da se prijave do ponedeljka, 15. avgusta.

„Ocenjivaće ih petočlani Dekanterov tim iz Evrope koji čine ljudi sa renomiranim titulama iz sveta vinskog biznisa a među njima i Kerolajn Gilbi, zadužena za Istočnu, Severnu i Centralnu Evropu“, kaže Rajta.

On navodi da naša vina na međunarodnim ocenjivanjima dobijaju visoke ocene i priznanja, čega kaže pre desetak godina nije bilo, ali se poslednjih godina vidi veliki napredak.

Napretka, ističe Rajta, ne bi bilo bez pomoći države koja je kroz podsticaje pomogla razvoju vinarija, nabavci neophodne opreme i slično.

Sajam vina će, prema rečima sagovornika Tanjuga u vreme održavanja biti biti najveći sajam te vrste u svetu a namera je da postane tradicionalan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar