Rasprodaja akcija i obveznica na berzama zemalja u usponu

LONDON – Uznemireni zbog dešavanja u Turskoj, Kini i Južnoj Africi, investitori su prošle sedmice povukli sa berzi zemalja u usponu 1.300 milijardi dolara uloženih u akcije i 100 miliona dolara koje su ranije investirali u obveznice, prema podacima Instituta za međunarodne finansije, koji prati finansijske tokove.

Ubržanju rasprodaje ovih hartija od vrednosti na tržištima u usponu tokom protekle sedmice doprinela je zabrinutost zbog Turske zajedno sa dugotrajnim strahovanjima od izbijanja svetskog trgovinskog rata, snažan dolar i rastuće zaduživanje i cene energenata, prenosi agencija Rojters.

Institut za međunarodne finansije, sa sedištem u Vašingtonu, saopštio je da je egzodus investicionog novca ove nedelje je uglavnom fokusiran na Južnu Afriku i Kinu, i to u iznosu od 600 miliona, odnosno 500 miliona dolara, respektivno.

Međutim, ove sedmice je Indija takođe zabeležila negativan zaokret u smislu povlačenja sredstava uloženih u dužničke hartije, a odliv novca registruju i Malezija, Indonezija, Koreja, Filipini i Vijetnam, mada u umerenijem obimu.

„Turbulencije, usled zaoštravanja tenzija izmedu SAD i Turske, nhedvozmisleno su uticale na poverenje investitora prema imovini kojom se trguje na berzama zemalja u usponu“, naveo je Institut u svom novom izveštaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar