Rast evra nakon pobede Makrona

Zajednička evropska valuta, evro, zabeležila je rast od 0,1 odsto nakon pobede pro-evropskog kandidata Emanuela Makrona u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj.

Za valutu koju dele Francuska i još 18 zemalja u Evropi kasno sinoć dobijalo se 1,1013 dolara.

Kao što su analitičari i očekivali, i cene akcija na berzama u Aziji danas su porasle.

Japanski indeks Nikei ojačao je 2,3 odsto dok su reperni indeksi na berzama u Južnoj Koreji, Australiji i Hongkongu porasli za po manje od procenat. U padu je jutros bio jedino kompozitni indeks Šangajske berze.

Francuski CAC 40 indeks je u iščekivanju rezultata prošle nedelje dostigao najviši nivo od 2008, pre globalne finansijske krize.

Iako je Makronova pobeda očekivana, izbori su bacili senku neizvesnosti na kontinet zbog toga što je poraženi kanidart desničarka Marin Le Pen, želela da Francuska izadje i EU, što bi imalo potencijalno katastrofalne posledice na region i njegovu valutu.

„Evropa je ovde izbegla metak“, rekao je glavni strateg investicionog instituta Vels Fargo Pol Kristofer.

Rast evra nije toliko jak koliko je bio nakon pobede Makrona u prvom krugu izbora, najviše zbog toga što su investitori očekivali takav rezultat.

Ipak analitičari  smatraju da ovakav rezultat drugog kruga uklanja veliku dozu neizvesnosti za evropsku ekonomiju, koja tek ubrzava nakon godina finansijske krize i stagnacije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar