Razmenjena iskustva o državnoj pomoći tokom pandemije

BEOGRAD – Druga regionalna konferencija Državna pomoć i ekonomije Zapadnog Balkana okupila je danas predstavnike Komisije za kontrolu državne pomoći, Evropske komisije, tela za kontrolu državne pomoći iz regiona i evropske stručnjake koji su razmenili iskustva o državnoj pomoći tokom aktuelne pandemije Kovid-19, saopšteno je iz Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Predsednik Komisije za kontrolu državne pomoći Vladimir Antonijević je istakao da je između dve regionalne konferencije u Srbiji donet novi Zakon o kontroli državne pomoći, izabrana nova Komisija i prenete EU regulative u domaće zakonodavstvo.

“Pomno smo pratili praksu Evropske komisije kada je reč o kovidu-19. Radili smo intenzivno na izradi podzakonskih propisa koji se odnose na period pandemije, pristupili smo harmonizaciji privremenih pravila EU i među prvim smo državama van EU koje su ih donele”, rekao je on.
Istakao je da je nakon toga počela transpozicija evropske regulative u nacionalni pravni okvir i da je doneto više od 20 podzakonskih akata harmonizovanih sa pravnim tekovinama EU te da je u planu prelazak na elektronsku prijavu državne pomoći.

Šef drugog sektora operacija Delegacije EU u Srbiji Martin Klauke rekao je da državna pomoć, kao deo Pregovaračkog poglavlja 8, predstavlja jednu od najtežih oblasti za usaglašavanje sa pravnim tekovinama EU.

Pozvao je vlasti širom regiona da iskoriste prednosti ovog regionalnog foruma jer se “već pokazalo da je razmena iskustava i znanja među institucijama u regionu veoma delotvorna i značajna za sve”.

Vođa projekta Podrška Komisiji za kontrolu državne pomoći Radmila Mihić istakla je da javni sektor, zbog izazova sa kojim se svet suočava u vreme kovid-19 pandemije, ima posebnu težinu u odabiru politika i strateških ciljeva.

Iz Brisela je, u delu skupa održanom onlajn, učestvovao i predstavnik Generalnog direktorata Evropske komisije za politiku konkurencije Alberto di Majo koji je izneo pregled najnovijeg razvoja državne pomoći u Evropskoj uniji u vreme pandemije.

Podsetio je na reči evropske komesarke za politiku konkurencije Margret Vestager da Evropski plan za oporavak uključuje i mehanizam za finansiranje u vrednosti od 672,5 milijarde evra u vidu grantova i zajmova, što je ogromna prilika da se unaprede digitalna i zelena tranzicija.
U radu okruglog stola učestvovao je i direktor Sekretarijata CEFTA (Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini) Emir Đikić koji je rekao da konkurencija i državna pomoć imaju važno mesto u inicijativi za stvaranje jedinstvenog regionalnog tržišta koja je pokrenuta 2020. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar