Razmotriti ukidanje moratorijuma na izgradnju nuklearki

BEOGRAD – Direktor Beogradskih elektrana Rade Basta zatražio je, u otvorenom pismu premijerki Ani Brnabić i ministarki rudarstava i energetiike Zorani Mihajlović, da se razmotrI ukidanje moratorijuma na izgradnju nuklearnih elektrana u Srbiji.

Istakao je da je proizvodnja energije u nuklearnim elektranama jeftinija i čistija u poređenju sa konvencionalnim načinima proizvodnje energije, saopštile su Beogradske elektrane.

„Kod termoelektrana imamo ogromnu emisiju sumpor-dioksida i ugljen-dioksida u okolinu. Tehnologije koje po najnovijim standardima moraju da se ugrade za prečišćavanje otpadnih gasova su praktično jednako skupe kao i same tehnologije za samu proizvodnju energije. Kod nuklearnih elektrana mi nemamo takve izazove. Kada se sve sabere, nuklearna proizvodnja je jeftinija, a isto je i sa eksploatacijom“, naveo je Basta.

Dodaje da je vreme povratka investicije nešto duže, ali da to ne treba da bude odlučujuće.

Odlučujuća je, ističe Basta, jeftinija proizvodnja, tehnološki razvoj, energetska stabilnost i bezbednost i zaštita životne sredine.

„Prvi razlog, zašto nuklearna energije jeste deficit u energetskom bilansu. Drugi razlog, koji je još važniji, ali bih voleo da ga naglasim: Ako Srbija želi da prati tehnološki razvoj i da njeni kadrovi budu u taj razvoj uključeni – onda bi bilo dobro da se uključi u neki nuklearni projekat“, rekao je Basta.

Zbog toga je, kaže, poziva Vladu Srbije da što pre ukine moratorijum na izgradnju nuklearnih elektrana u Srbiji i uputi poziv SAD kao i EU radi otvaranja naučno-istraživačkog centra za nuklearne tehnologije u saradnji sa Institutom u Vinči, koji ima veliko iskustvo u radu sa nuklearnim tehnologijama, profesionalne i stručne ljude, ali takođe kojima je potrebna pomoć u transferu znanja i tehnologija od najboljih stručnjaka za nuklearne tehnologije i da zajedno sa njima rade na projektima koji su od interesa za obe zemlje.

Takođe, poručio je da je potrebno ulaganje u obrazovanje novih kadrova na srpskim fakultetima, kako bi se obnovila baza i uhvatio korak sa savremenim svetom, a posebno da se na univerzitetima više uče nuklearne nauke i otvore smerovi nuklearnog inženjeringa.

Basta navodi u pismu, između ostalog, da smatra da je SAD, kao vodeća nuklearno-tehnološka sila na svetu, pravi partner koji nam može pomoći u osnivanju takvog jednog naučno-istraživačkog centra, jer su bezbedni reaktori i jeftinija proizvodnja struje glavna tema svuda u svetu, kao i da se nuklearna energija u mirnodopske svrhe najviše koristi za proizvodnju električne energije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar