Rekord za Dan samaca: Za 68 sekundi potrošili milijardu dolara

Kinezi su danas potrošili milijarde dolara već u prvim satima “Dana samaca”, najvećeg šoping događaja u svetu, na čijem je otvaranju nastupila američka pop zvezda Tejlor Svift.

Iz kompanije Alibaba saopštili su da je prva milijarda dolara potrošena na njihovoj platformi u roku od 68 sekundi. Ukupan iznos transakcija od 100 milijardi juana (14,3 milijarde dolara) dostignut je na Alibabinoj platformi Alipay u nešto više od sat vremena, 43 minute ranije nego prošle godine. Alibaba je obeležio početak kupovine glamuroznim koncertom u Šangaju na kojem je nastupila dobitnica Gremija Tejlor Svift.

“Dan samaca” organizuje se već 11 godina, a na meti je kupaca u lovu na popuste šaroliki popis proizvoda – od elektronike do odeće.

Događaj je na glasu kao pouzdan pokazatelj potrošačkog raspoloženja u drugoj najvećoj svjetskoj ekonomiji. Kineska ekonomija već neko vreme usporava pod uticajem trgovinskog rata sa SAD-om ali maloprodaja i dalje odoleva poteškoćama.

“Dan samaca”, nazvan i 11.11. po datumu na koji se održava, prvobitno je zamišljen kao nezvanični dan neoženjenih odnosno neudatih Kineskinja i Kineza.

Pre deset godina u Alibabi su došli na ideju da ga iskoriste kao priliku za promociju kupovine, nešto nalik američkom “crnom petku” koji se održava krajem novembra. Njihovu ideju prihvatile su i druge internet platforme i trgovci.

Ideja da se zaradi na sklonosti kineskih potrošača internetskoj trgovini i plaćanju pametnim telefonima pokazala se vrlo unosnom i Alibaba redovno obara vlastite prodajne rekorde. Prošle godine je za 24 sata prodato robe u vrednosti od 30,7 milijardi dolara, što je bio rekordni iznos za Alibabu, ali je rast bio nešto sporiji nego prethodnih godina.

U izveštaju kineskog internet diva objavljenog početkom ovog meseca navodi se da su treći kvartal zaključili s visokim prihodima, iako je njihov rast usporio na 40 odsto, s prošlogodišnjih 54 odsto.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

alibabainternet kupovina
Komentari (0)
Dodaj komentar