Rekordan budžet Saudijske Arabije u 2019. godini

RIJAD – Rashodi Saudijske Arabije će u 2019. godini biti rekordni, jer je planirano povećanje državne potrošnje za sedam odsto, na 295 milijardi dolara.

Saudijski kralj Salman je, predstavljajući budžet za narednu godinu, rekao da vlada očekuje uvećanje prihoda za više od devet odsto, na 260 milijardi dolara, što znači da će projektovani deficit iznositi 35 milijardi dolara, što ja manje nego prethodnih godina, prenosi agencija AP.

Ukupni budžetski prihodi su u 2018. godini dostigli 239 milijardi dolara, a rashodi 274,5 milijardi dolara.

„Ovaj budžet predstavlja nastavak vladine politike fokusiranja na osnovne usluge građana i razvoj državnih službi“, rekao je kralj na sednici vlade.

Saudijska Arabija se bori s visokim deficitom pošto su od sredine 2014. godine cene nafte zabeležile drastičan pad. Za uravnoteženje budžeta joj je potrebna cena od oko 70 dolara za barel, ali se ona sada kreće blizu 14-mesečnog minumuma, pošto je cena američke „lake“ nafte (WTI) „skliznula“ na oko 49 dolara za barel, a severnomorske „brent“ na 58,70 dolara za barel.

Saudijski ministar ekonomije Mohamed al-Tuvaidžri izjavio je danas da je pet sektora u toj zemlji spremno za privatizaciju u prvom kvartalu 2019. godine i da bi stopa nezaposlenosti trebalo da počne da opada sa aktuelnog nivoa od 12,9 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar