Remont dve mašine za održavanje pruga gotov u julu

BEOGRAD – Infrastruktura železnice Srbije najavila je da će remont dve mašine za održavanje pruga, koji se obavlja u zrenjaninskoj fabrici Šinvoz, biti završen u julu.

Na prvoj mašini do sada je obavljeno oko 80 odsto planiranih radova i ona bi već polovinom juna mogla da se nađe na srpskim prugama, dok će remont druge mašine biti završen u julu.

U pitanju je remont dve mašine za redovno održavanje geometrije koloseka za potrebe Infrastrukture železnice Srbije.

Nakon remonta one će prioritetno biti angažovane na održavanju magistralnih srpskih pruga, a tehničko-tehnološki će biti osposobljene i za radove na brzoj pruzi Beograd-Novi Sad.

Remont finansira iz donacije vredne 1,8 miliona evra, navedeno je u saopštenju.

Reč je o mašinama austrijske kompanije Plaser & Theurer, jednog od najvećih proizvođača mašina za održavanje i polaganje pruga u svetu.

Ova austrijska kompanija dve mašine za održavanje pruga remontuje za potrebe Infrastrukture železnice Srbije bez naknade, kao donaciju.

„Plas ser & Theurer je u zrenjaninskom Šinvozu otvorio ovlašćeni regionalni servisni centar, pa je ova donacija rezultat promocije novih usluga koje austrijska kompanija nudi u regionu, ali i dugogodišnje uspešne saradnje sa srpskim železnicama.
Remont ove dve mašine finansira se iz donacije vredne 1,8 miliona evra, a ugovor o donaciji potpisali su Infrastruktura železnice Srbije i austrijska kompanija Plaser & Theurer.

Ove dve mašine, ključne za redovno održavanje geometrije koloseka, proizvedene su 2003. i 2004. godine.

Jedna mašina je pre remonta obavila 18.000 radnih sati na teretnu, a druga nešto više od 12.000 radnih sati.

Remont mašina se odvija u dve faze. Prva faza remonta obe mašine, pored ostalog, obuhvata opravku osovinskih slogova, opravku obrtnih postol?a, zamenu podbijačkih agregata, opravku kočionih uređaja, zamenu oštećenih stakala, zamenu dizel motora, farbanje, kalibrisanje, servis klima uređaja i ugradnju uređaja budnosti.

Druga faza remonta je planirana za novembar kada će se obnoviti enterijer mašina i ugraditi led svetla.

Infrastruktura železnice Srbije na ovaj način obezbediće da u prelaznom periodu održavanje geometrije koloseka na srpskim prugama bude kvalitetno, dok se ne realizuje nabavka nove, moderne mehanizacije za održavanje pruga, koja je neophodna što pre zbog starosti i tehničkih mogućnosti raspoloživih mašina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar