RGZ: Kampanja protiv koruptivnih „posrednika“ za katastar

BEOGRAD – Republički geodetski zavod saopštio je danas da se najveći deo koruptivnih aktivnosti dešava van samog katastra, zbog čega je pokrenuo kampanju protiv „posrednika“ i pozvao građane da se uključe u oktrivanje zloupotreba i prijave sve sumnjive radnje i potencijalne koruptivne slučajeve.

Kako je navedeno, često se predstavlja kao da je najveći problem u RGZ-u i da problem može biti rešen samo putem nekoga ko „ima vezu“ u katastru.

RGZ navodi da je analizirao strukturu lanaca korupcije i došao do zaključka da se najveći deo koruptivnih aktivnosti dešava ne u katastru već u „povezanim sistemima i kafanama“.

„Sprečavanje ovakvih posrednika, koji generišu korupciju i onemogućavaju građane da direktno komuniciraju sa katastrom, cilj je nove antikoruptivne akcije koju je pokrenuo RGZ kako bi podigao nivo javne svesti o štetnosti korupcije“, navodi se u saopštenju.

U RGZ napominju da se komplikovane i rigidne procedure rada katastra, koje za cilj imaju isključivo pravnu sigurnost i zaštitu imovine građana, koriste za stvaranje atmosfere u kojoj navodno samo posrednik sa vezom u katastru može da „završi stvar“, dok je direktna komunikacija građana sa katastrom unapred osuđena na neuspeh.

Republički geodetski zavod poručuje da ima nultu toleranciju na korupciju i moli građane da se uključe u oktrivanje zloupotreba.

„Ohrabrujemo građane da ukoliko dođu u kontakt ili primete koruptivnog posrednika, slanjem poruke na prijavikorupciju@rgz.gov.rs, prijave sve sumnjive radnje i potencijalne koruptivne slučajeve“, poručuju iz RGZ.

Takođe, RGZ poziva sve građane da digitalno komuniciraju sa katastrom, jer im je na raspolaganju ukupno 28 besplatnih elektronskih servisa koji zahvaljujući digitalnim procesima rada omogućavaju da građani sami istraže i reše svoj imovinsko-pravni slučaj.

Neposrednim, digitalnim, pisanim putem komunikacije sa katastrom pomažete sebi i instituciji da bude efikasnija, pouzdanija i transparentnija, što predstavlja zajednički interes za državu, građane, i institucije, navode iz RGZ.

Promotivni plakat će biti istaknut u svim službama za katastar u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar