RGZ: Katastar poslednji bedem odbrane od prevara na tržištu

BEOGRAD – Republički geodetski zavod (RGZ) saopštio je danas, povodom obraćanja javnosti sindikata u RGZ kao što su JOS, Nezavisnost i ASNS, da je reč o, kako se tvrdi, nereprezentativnim i lažnim sindikatima i da oni svojim obraćanjima podižu paniku i stvaraju atmosferu pravne nesigurnosti.

„Protiv njih je pokrenuto više krivičnih postupaka, a dva su pred sudom. Navedeni lažni sindikati nastupaju sa ciljem omogućavanja nelegalnog profita za interesne grupe i pojedince, a jedini reprezentativni sindikat koji zastupa interese zaposlenih u RGZ je Geosindikat“, navodi se u saopštenju.
Ističe se da je Republički geodetski zavod striktno formalna institucija koja predstavlja „poslednji bedem odbrane od eventualnih prevarnih radnji na tržištu nepokretnosti“.

RGZ navodi i da je u interesu građana Srbije da se komunikacija sa katastrom obavlja isključivo u pisanoj formi, sa ciljem postizanja transparentnosti i sprečavanja mogućnosti da upadnu u mrežu koruptivnih aktivnosti interesnih grupa i pojedinaca koji profitiraju pod plaštom navodnih veza u katastru.
Iz RGZ naglašavaju da Zavod u delokrugu svog rada nema savetodavnu funkciju niti pružanje konsultantskih usluga, zbog čega je insistiranje na sastancima sa službenicima katastra vid pritiska na instituciju, sa ciljem da se utiče na ishod rešavanja predmeta i dobiju privilegije prekorednog rešavanja zahteva.
„RGZ je obezbedio 28 besplatnih aplikativnih servisa za građane Srbije i 23 servisa za državne organe, što je najviše od svih državnih institucija. Ukupno 51 digitalni servis RGZ-a i digitalna platforma GeoSrbija omogućavaju da građani i privreda Srbije efikasno funkcionišu“, navodi se u saopštenju.
Dodaje se da nakon računarske sabotaže infrastrukture geoprostornih podataka u RGZ-u, postupak uspostavljanja funkcionalnosti sistema protiče u skladu sa planiranim aktivnostima i da je stanje stabilno.

Sa današnjim danom, navode iz RGZ, u funkciji je 108 od 164 službe za katastar nepokretnosti, a plan je da sve katastarske službe budu puštene u rad do kraja nedelje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar