RGZ neće pristati na kršenje zakona pod pritiskom štrajkača

BEOGRAD – Rukovodstvo Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) poručilo je danas da ni pod kojim uslovima neće pristati na kršenje zakona Republike Srbije, ma kako veliki bili pritisci štrajkača da se to učini.

Štrajk u RGZ-u, koji su u decembru pokrenuli lideri pojedinih centrala sindikata zahtevajući povećanje plata, okončan je 21. januara potpisivanjem Sporazuma o prekidu štrajka, nakon čega je Štrajkački odbor 27. februara ponovo aktivirao štrajk tvrdeći da zarade zaposlenih nisu obračunate u skladu sa Sporazumom.

„Odeljenju finansija RGZ-a pisanim putem obratile su se Služba za katastar nepokretnosti Novi Sad 1 i Služba za katastar vodova Pančevo i dostavile dopunjene liste zaposlenih sa neophodnom dokumentacijom za obračun zarada koja je nedostajala da bi obračun bio u skladu sa Zakonom o platama državnih službenika i Sporazumom o prekidu štrajka“, piše u saopštenju RGZ-a.

Na osnovu kompletirane isplatne dokumentacije, dodaje se, obračun zarada za osam zaposlenih, koji su naknadno dostavili sva neophodna dokumenta, korigovan je istog dana kada je dokumentacija predata Odeljenju finansija.

„Zaposleni RGZ-a na ovom primeru mogu da uoče da rukovodstvo Republičkog geodetskog zavoda isključivo insistira na poštovanju propisa i Sporazuma o prekidu štrajka kako bi se plate obračunavale na zakonit način“, poručuje direktor RGZ-a, Borko Drašković.

Sa druge strane, navodi se u saopštenju, Štrajkački odbor namerno je pozivao zaposlene da krše odredbe Sporazuma o prekidu štrajka i pokušavao da ucenom i pritiscima natera rukovodstvo na kršenje zakona prilikom obračuna zarada zaposlenih.

„Rukovodstvo RGZ-a uverava javnost da ni pod kojim uslovima neće pristati na kršenje zakona Republike Srbije, ma kako veliki bili pritisci da se to učini“, dodaje se dalje.

Zaposleni u službama katastra koji nisu Odeljenju finansija dostavili sva potrebna dokumenta za obračun zarada u skladu sa Zakonom i Sporazumom, treba da dopune isplatnu dokumentaciju na propisan način i obračun zarada biće korigovan istog dana,
piše u saopšteju RGZ-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar