Rim smatra da će EU odbiti njhov plan za obeštećenje štediša

RIM – Italija očekuje da će vlasti u Briselu blokirati njen prošireni plan o obeštećenju više hiljada ljudi koji su izgubili ušteđevinu zbog kolapsa njihovih banaka, javlja Rojters pozivajući se na neimenovani izvor iz italijanske vlade.

Odbacivanje tog plana bi, ocenjuje britanska agencija, predstavljalo oštar udarac za Pokret pet zvezdica, koji je šemu o obeštećenju štediša uključio u svoju predizbornu kampanju pre nego je prošle godine izabran da predvodi koalicionu vladu.

Prema novom planu, koji su u sklopu paketa ekonomskih mera na jutrošnjem sastanku usvojili Pokret pet zvezdica i njegov koalicioni partner, desničarska Liga, za dobijanje odštete bi se kvalifikovao veći broj ljudi.

Portparol Evropske komisije odbio je da komentariše ovaj plan, navodeći samo da će Brisel analizirati njegov sadržaj kada ga Rim dostavi.

Vlasti Evropske unije za zaštitu konkurencije su u aprilu odobrile isplate za one koji su pretrpeli gubitke, a imaju godišnji prihod do 35.000 evra ili aktive u vrednosti do 100.000 evra.

Međutim, prema novom predlogu Rima, koji tek treba da dobije „zeleno svetlo“ EU, za dobijanje kompenzacije bi se kvalifikovali i pojedinci sa aktivama u vrednosti do 200.000 evra.

“Očekujemo da će Kancelarija Komisije reći ne”, izjavio je za Rojters neimenovani izvor iz italijanske vlade.

Vlada u Rimu je izdvojila 1,5 milijardi evra za isplatu štediša koji su kupili akcije i obveznice regionalnih kreditora, uključujući banaka Veneto Banka i Popolare di Vićenca, i potom izgubili svoju ušteđevinu kada su te banke propale.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar