Rio Tinto pokreće startap za očuvanje prirodnih staništa

BEOGRAD – Kompanija Rio Tinto u partnerstvu sa neprofitnom organizacijom iz Vašingtona „Resolve“ pokreće startap „Regeneration“, koji će imati za cilj da preradu otpada iz starih rudnika i ponovno iskopavanje iskoristi za podršku aktivnostima rehabilitacije i obnavljanja prirodnih staništa.

Zahvaljujući tom startapu će se izdvojiti vredni minerali i metali iz rudarske jalovine, otpadnih stena i vode, saopštio je Rio Tinto.

Zarada od prodaje ovih odgovorno prikupljenih materijala biće reinvestirana u finansiranje aktivnosti obnove prirodnih staništa, zatvaranja lokacija rudnika i završnih uređenja lokacija koje su ranije prestale sa radom.

„Regeneration“ će kroz rehabilitaciju zemljišta i ostvarenje niza ekoloških uslova težiti stvaranju biodiverziteta i uslova za kontrolu emisije ugljendioksida.

Rio Tinto je sklopio memorandum o razumevanju sa „Resolve“ kako bi uložio dva miliona dolara u startap „Regeneration“ i namerava da analizira svoj portfolio kako bi identifikovao potencijalne mogućnosti za prvi projekat.

Startap je formirao osnivački odbor direktora, a uskoro će se započeti sa analizom i odabirom lokacije za projekat.

„Mi vidimo rudni otpad kao neiskorišćeni resurs i priliku da stvorimo dvostruku pobedu za klimu i zajednice. Proizvodićemo minerale za energetsku tranziciju i snabdevati održive brendove dok obnavljamo stare rudnike. Kao rezultat toga, Regeneration će pozitivno uticati na zajednicu i proizvode“, rekao je izvršni direktor i predsednik organizacije „Regeneration“ Stiven D’Espozito.

Šef za zatvaranje rudnika na globalnom nivou u Rio Tintu Peter Harvei je naglasio da „Regeneration“ ima za cilj da pretvori rude i otpad iz prethodnih područja eksploatacije u pozitivne rezultate, kako ekonomske, tako i ekološke.

To je inovativan način saradnje, koji pomaže u efikasnom obnavljanju područja starih rudnika i ispunjava naše obaveze za zatvaranje rudnika, naveo je on.

„Regeneration“ će nastojati da ponudi dodatna partnerstva, lokacije i ulaganja za etički-orijentisane investicione kompanije i filantrope, rudarske kompanije, rudarske i ekološke stručnjake, resorne proizvođače i brendove, tehnološke inovatore, vlade i zajednice.

Predsednik i izvršni direktor Međunarodnog saveta za rudarstvo i metale (ICMM), Rohitesh Dhavan je tim povodom rekao da inovativni pristup organizacije „Regeneration“ nudi potencijal za primenu modela socijalnog preduzeća za rešavanje ključnog izazova odgovornog zatvaranja rudnika, do čega je ICMM-u i zainteresovanim stranama veoma stalo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar