RioTinto: Bez 5 metala i minerala nema sveta s malo ugljenika

BEOGRAD – Svet sa niskim nivoom ugljenika, ka kome se teži, nemoguć je bez pet minerala i metala, a to su bakar, litijum, aluminijum, borati i titanijum, navodi se u saopštenju kompanije Rio Sava Exploration.

Ove metale i minerale ćemo, ističu iz ove kompanije, viđati mnogo češće i navode da je bakar najbolji neplemeniti provodnik toplote i električne energije na planeti.

„Nalazi se u svemu, od električnih instalacija u kućama do obnovljivih izvora energije poput vetrogeneratora. Bakar predstavlja neizostavan deo održivije budućnosti i njegova upotreba je široko rasprostranjena i u elektrifikaciji transporta, jer električna vozila koriste oko četiri do šest puta više bakra nego tradicionalni automobili sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem“, navode iz Rio Sava.
Drugi mineral je litijum, a prema ovom saopštenju, u niskougljeničnoj budućnosti biće nam neophodno sve više baterija koje su sve veće.

„To znači da će biti potrebne ozbiljne količine minerala poput litijuma, ključnog elementa u tehnologiji baterija. Očekuje se da ćemo se suočiti sa sve većom potražnjom za ovim mineralom u narednim decenijama“, navode iz Rio Sava.

Dodaju da ležište Jadar, koje se nalazi u Loznici, sadrži jedinstveni mineral jadarit i ima potencijal za proizvodnju litijum-karbonata kvaliteta pogodnog za proizvodnju baterija.

Takođe i da je litijum vitalna komponenta za čiste tehnologije i da će igrati ključnu ulogu u prelasku na ekonomiju sa niskim udelom ugljenika.
Kada je reč o aluminijumu ističu da je on budući da je lagan i čvrst, savršen za upotrebu u energetski efikasnom transportu.

„Vozila sačinjena pretežno od aluminijuma generišu do 17 odsto niže emisije ugljen-dioksida tokom svog životnog ciklusa, u poređenju sa osnovnim modelima. Aluminijum je poznat i kao jedan od energetski najefikasnijih i najodrživijih građevinskih materijala“, navode iz Rio Sava.

Ističu i da je otporan na koroziju i dugotrajan, a aluminijumski građevinski proizvodi uglavnom sadrže od 50 do 85 odsto recikliranog metala kao i da njegova blaga svojstva refleksije i izolacije takođe mogu da doprinesu energetskoj efikasnosti.
Borati se koriste u mnogim stvarima, od ekrana pametnih telefona i računara, do poljoprivrednih đubriva koja pomažu u ishrani rastuće svetske populacije.

Ključni su materijali u izolaciji zgrada, jer zimi održavaju toplotu, a leti hlade pomažući da se smanji potrošnja električne energije.

Neophodni su i za obnovljive izvore energije odnosno za projekte na energiju vetra, kao i za solarne projekte.
Iz Rio Sava saopštavaju da su komercijalno isplative količine ovog retkog minerala pronađene na malo mesta u svetu a jedno od njih je u pustinji Mojave u Kaliforniji, gde je pre više od 135 godina kompanija Rio Tinto počela sa njegovom eksploatacijom.

„Danas, borati iz kalifornijske pustinje Mojave, obezbeđuju približno 30 odsto globalne potražnje za rafiniranim boratima. Rio Tintov projekat Jadar će pored litijum-karbonata proizvoditi i bornu kiselinu u prahu, koja je ključna sirovina za proizvodnju stakla najvišeg kvaliteta i veštačkog đubriva“, navodi se u saopštenju.
Što se titanijuma tiče, ističe se da poslovanje sa titan-dioksidom obuhvata rad na razvoju jeftinog metalnog praha za 3D štampu, koji koristi vazduhoplovna industrija, što umanjuje potrebu za livenjem metala i smanjuje potrošnju energije i otpada.
U izuzetno hladnim okruženjima, poput svemira, ili u izuzetno toplim, poput avionskog motora, titanijum je jedini adekvatan metal – zbog velike čvrstoće i male težine, a iz istog razloga koristi se za zamene kukova i kolena, kao i za vrhunski nakit, pa čak i palice za golf.
Rio Sava u saopštenju navodi i da je Kompanija Rio Tinto jedna od prvih koja se pridružila Inicijativi klimatski pametnog rudarstva Svetske banke.

„Klimatski pametno rudarstvo podržava održivo rudarstvo i preradu minerala i metala potrebnih za proizvodnju čiste energije, istovremeno smanjujući uticaj na životnu sredinu i klimu. Rio Tinto je smanjio intenzitet emisija za skoro 30 odsto od 2008. godine, a 71 odsto električne energije koja se koristi u kompaniji potiče iz obnovljivih izvora energije sa niskim ugljenikom“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je takođe ova kompanija, jedina velika rudarska kompanija koja ima portfolio bez fosilnih goriva i da je sebi kao još jedan cilj postavila da do 2050. godine dekarbonizuje svoje poslovanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    A sto to Vi morate da iznosite? To je valjda @zadatak@ nagipsane ili namalterisane Ministarke i Sefa joj. Oni valjda vise znaju od Vas i posebno nakon referenduma koji ce @odluciti @ po najvisim svetkim standardima ( za koje niko nezna i da li postoje).