Rističević: Odbor nema veze sa protestima proizvođača, nisam protiv prelevmana

BEOGRAD – Predsednik Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Skupštine Srbije Marijan Rističević demantovao je danas izjavu Predsednik Udruženja proizvođača mleka iz Banata Vukašina Baćine, da je taj Odbor organizovao proteste proizvođača u prosipanju mleka i da je Rističević bio protiv uvođenja prelevmana.

„S tim u vezi kategorički demantujem da Odbor ima bilo kakve veze sa protestom proizvođača mleka, te da je naprotiv Odbor u svom radu pozdravljao svaki dogovor Ministarstva i proizvođača mleka. Odbor je u više navrata tražio uvođenje prelevmana u skladu sa procedurama i na nivou sprečavanja dampinga“, naveo je Rističević, saopšteno je iz parlamenta.

On je rekao da je kao predsednik Odbora smatrao da prelevman na sireve od 30 dinara po kilogramu ne sprečava damping i da ne štiti proizvođače sireva i mleka za sireve i dodao da je cena proizvodnje 5,7 evra, a da sir u inostranstvu prodaju po 2,7 do 3,1 evra po kilogramu te da visina zaštite treba da bude daleko veća i da pokrije razliku i spreči uništavanje domaće proizvodnje.

„Da podsetim da je u prošloj godini uvezeno 13 miliona kilograma sireva koji eliminišu 130 miliona litara mleka iz otkupa ili više od 15 odsto celokupnog otkupa mleka u Srbiji“, naveo je Rističević.

On je rekao i da ponovo poziva predstavnike ministarstva da podignu visinu prelevmana za sireve na najmanje 200 dinara po kilogramu, a što bi, kako kaže, obezbedilo zaštitu proizvođačima sireva i mleka za sireve.

„U motive iznošenja lažnih tvrdnji Vukašina Baćine ne želim da ulazim“, naveo je Rističević i dodao da mu dostavlja zaključke Odbora sa prethodne sednice posvećenoj poljoprivredi i predstojećoj prolećnoj setvi, a za koje je glasalo 16 od 17 narodnih poslanika i za koje, kako kaže, misle da su u cilju veće domaće poljoprivredne proizvodnje.

Baćina je juče za Tanjug izjavio da će uvedeni prelevman (uvozna taksa) na mleko i mlečne proizvode zaštititi domaće proizvođače, kao i da mleka u Srbiji ima dovoljno i da je uvoz potreban samo tokom letnjih meseci, ako dođe do suše.

„Bivša vlast je prodala mlekare i naterala proizvođače da raspuste svoja stada, sada ima manje grla nego pre 10 godina. Veoma je dobra i nova mera vlade da svakom poljoprivredniku, koji bude želeo da novac da kupuje junice iz uvoza“, rekao je Baćina Tanjugu.

On je kazao da problem u mlekarstvu traje nekoliko godina, ali da pregovori sa vladom u prethodnih par meseci daju odlične rezultate.

Na pitanje o sednici skupštinskog Odbora za poljoprivredu, gde je rečeno da bi EU mogla da povuče kontramere, Baćina tvrdi da ne postoji šansa da se to dogodi, kao i da su sva dešavanja i protesti u „režiji Odbora za poljoprivredu“.

„Država je konačno donela ozbiljnu odluku da zaštiti svoje proizvođače mleka, a taj predsednik odbora traži da se ta odluka povuče“, kaže Baćina i dodaje da samo mlekarama smeta ta odluka vlade.

Baćina je rekao i da će na najavljenom sastanku sa premijerkom Anom Brnabić u petak tražiti ostavku predsednika skupštinskog Odbora za poljoprivredu Marjana Rističevića.

Vlada Srbije je usvojila odluku o uvođenju prelevmana (uvozne takse) od 15 dinara po litri mleka i za kačkavalj od 30 dinara po kilogramu, koja se primenjuje od ponedeljka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar