Rojters: Priprema se IPO ili prodaja Ađiko banke

FRANKFURT – Privatna investiciona grupa Advent započinje pripreme za inicijalnu javnu ponudu (IPO) ili prodaju njene Ađiko banke sa sedištem u Beču, koja ima široku poslovnu mrežu na Balkanu, javlja agencija Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore upoznate sa dešavanjem.

Advent sarađuje sa Goldman Saksom i Siti grupom na ovom poslu, koji će pre svega biti fokusiran na potencijalno listiranje na berzi.

Takođe se razrađuje opcija da se potencijalnim kupcima omogući dostavljanje ponuda za ovog kreditora koji je nastao nakon kolapsa Hipo Alpe Adrija banke.

Iz Adventa i Goldman Saksa su odbili komentar, dok zvaničnici u Siti grupi nisu bili dostupni za izjave, navodi Rojters.

Jedan od izvora britanske agencije kaže da Ađiko ima knjigovodstvenu vrednost od oko 850 miliona evra, dodajući da bi IPO ili prodaja mogli da se realiziju iduće godine.

Ađiko je austrijska bankarska holding kompanija koja posluje u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, a koja je formirana od zdravog dela poslovnih jedinica nakon razgradnje nekadašnje Hipo Alpe Adrija banke.

Bavarski državni zajmodavac BajernLB kupio je polovinu Hipo banke za 1,6 milijardi evra 2007. godine, a kasnije je stekao većinski udeo. Uprkos tome što je nekoliko puta ubrizgavao gotovinu u posrnulu Hipo banku, dve godine kasnije je odlučio da je proda austrijskoj državi za jedan evro.

Poslovna mreža Hipo banke na Balkanu prodata je Adventu i Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) za oko 200 miliona evra 2014. godine.

Advent je pretvorio Ađiko u konkurentnu digitalnu banku, s projektovanim povratom na kapital od oko 10 procenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar