Ros: Novi pregovori sa EU alternativa tarifama na automobile

VAŠINGTON – Novi pregovori sa Evropskom unijom mogli bi biti alternativa uvođenju carina na uvoz automobila narednog meseca, kaže američki ministar trgovine Vilbur Ros u danas objavljenom intervjuu za „Fajnenšel tajms“.

Predsednik SAD Donald Tramp je ranije ove godine izjavio da pojedina uvozna vozila i auto-delovi predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost, ali je odluku o mogućem uvođenju tarifa odgodio do novembra, kako bi se dalo više vremena trgovinskim pregovorima sa EU, podseća agencija Rojters.

„Jedna opcija bi bila da se kaže: ‘Neću preduzeti ništa’, a druga bi bila uvođenje tarifa pojedinim ili svim zemljama. Treća opcija bi mogla da bude neka druga forma pregovora“, rekao je Ros, opisujući opcije koje razmatra Tramp.

Sjedinjene Države su prošlog petka uvele tarife na uvoz robe iz EU u vrednosti 7,5 milijardi dolara, i to na širok spektar proizvoda – od škotskog viskija i francuskog vina do španskih maslina i sira iz čitavog evropskog bloka.

Ros je, međutim, odbacio kritike na račun tog poteza, navodeći da tarife nisu jednostrano nametnute i da je mera preduzeta uz „punu podršku“ Svetske trgovinske organizacije.

Komentarišući trgovinske pregovore sa Kinom, Ros je rekao da zvanični Peking sprovodi obećanja data u oktobru vezano za povećanje kupovine američkih poljoprivrednih proizvoda.

Budući da u novembru ističe licenca Trampove administracije kojom je američkim kompanijama dozvoljena prodaja opreme kineskom Huaveju, Ros je napomenuo da to nije fiksni rok i da bi mogao da bude promenjen.

„Rokovi su pod našom kontrolom. Možemo ih skratiti, produžiti, možemo učiniti bilo šta. U ovom trenutku oni se tretiraju odvojeno i nezavisno od trgovinskih pregovora“, poručio je Ros.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar