Ros: Uticaj novih tarifa SAD na kinesku privredu biće mali

VAŠINGTON – Nove tarife, čijim uvođenjem SAD prete na gotovo polovinu uvozne robe iz Kine, imale bi mali uticaj na ekonomiju azijske zemlje i ne vode u katastrofu, izjavio je danas ministar trgovine Vilbur Roš, dok se očekuje da američka finansijska tržišta budu otvorena na nižem nivou zbog trgovinskog spora.

„To nije nešto što će biti kataklizmično“, rekao je on u intervjuu za Foks Biznis Njuz, objašnjavajući da bi tarife od 25 odsto na 200 milijardi dolara uvozne robe iz Kine iznosile 50 milijardi dolara godišnje, što je jednako vrednosti manjoj od 1,0 odsto kineskog bruto domaćeg proizvoda, prenosi agencija Rojters.

Ros je dodao da predsednik Donald Tramp „smatra da je ovo potencijalni momenat da se pojača pritisak na“ Kinu, kako bi se „promenilo njihovo ponašanje“.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lajtizer izjavio je juče da mu je predsednik Tramp naložio da razmotri povećanje tarifa sa prethodno predloženih 10 odsto, jer Kina nije ispunila zahteve SAD-a i zato što je uvela kontracarine na američku robu.

Trampove pretnje višim tarifama negativno su se odrazile na kineska finansijska tržišta. Međutim, Vang Ji, vodeći diplomata u kineskoj vladi, izjavio je da će napori SAD-a za jačanje pritisaka na Kinu biti uzaludni, i pozvao kreatore trgovinske politike u Vašingtonu da se „smire“, dodaje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar