Rušenje otkupljenih kuća u Gornjim Nedeljiicama po zakonu

LOZNICA – Gradska uprava Loznice saopštila je danas da su navodi Udruženja „Ne damo Jadar“ u vezi sa rušenjem kuća koje je u Gornjim Nedeljicama otkupila kompanija Rio Sava eksplorejšn „u određenoj meri proizvoljne i netačne“, a da Udruženje dostavlja nove zahteve koji suštinski navode na zaključak da u najmanju ruku pokušava da prolongira početak rušenja tih objekata.

Gradska uprava Loznice navodi da joj se Udruženje „Ne damo Jadar“ obratilo dopisom 26. aprila ove godine s molbom da se lokalna vlast uključi u rešavanje problema uklanjanja devastiranih kuća u Gornjim Nedeljicama koje se nalaze na parcelama koje je Rio Sava otkupila.

GU Loznica napominje da je preduzeće Rio Sava podnelo zahtev za rušenje tih objekata i da je GU Loznica, kada su se ispunili zakopnksi uslovi, od 10. do 26. avgusta izdala 45 rešenja kojima se dozvoljava uklanjanje spornih objekata.

„Rešenja su potom objavljena na zvaničnom veb sajtu grada Loznice, čime su učinjena dostupna svim zainteresovanim licima. Pokazujući dobro volju da saslušamo zahteve Udruženja, organizovali smo dva sastanka, na kojima smo ih obavestili o donošenju rešenja o rušenju, kao i o formiranju radne grupe za praćenje postupka uklanjanja nebezbednih objekata na području Gornjeg Jadra“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je lokalna vlast informisala predstavnike Udruženja da je, po njihovom novom zahtevu, zatražila od preduzeća Rio Sava da pre početka uklanjanja objekata dostavi Plan uklanjanja sa spiskom objekata koji se uklanjaju, informaciju o izabranom izvođaču radova i o tome koju će mehanizaciju koristiti, kao i informaciju o lokaciji gde će biti odložen otpad. GU Loznice ističe da je od Rio Save zatraženo da postavi gradilišne table sa podacima o broju objekata na katastarskoj parceli koji se uklanjaju, broju rešenja o dozvoli za uklanjanje objekata, podacima o izvođaču radova, početku i završetku radova.

„Po dobijanju odgovora od preduzeća Rio Sava eksplorejšn, dana 4. oktobra isti smo odmah prosledili Udruženju. Gradska uprava grada Loznice je uvek, pa i u ovom slučaju postupala isključivo u skladu sa zakonom, i nema prostora za polemisanje o pitanjima čije je rešavanje zakonom utvrđeno“, ističe se u saopštenju.

Naglašava se da su odgovornost i poštovanje zakonom utvrđenih procedura bile i biće prioritet u radu Gradske uprave grada Loznice.

„Sa druge strane, Gradska uprava je uvek vodila brigu o građanima, uvek smo bili i bićemo za negovanje kulture dijaloga i za dogovor kako da svoju lokalnu zajednicu unapredimo zajedno sa građanima uz međusobno poštovanje, razumevanje i u skladu sa zakonima, jer niko ne može biti iznad zakona“, napominje se u saopštenju lokalne samouprave u Loznici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar