Rusija izvodi Nestle na sud zbog otkrića GMO u ovsenoj kaši

MOSKVA – Ruski regulator za zaštitu prava potrošača Rospotrebnadzor pokrenuo je prekršajni postupak protiv kompanije Nestle Rusija, nakon pronalaska genetski modifikovane papaje u instant ovsenoj kaši te kompanije.

Prema tvrdnjama Rospotrebnadzora, proizvođač je znao da sastojci u njegovom proizvodu brenda „Bistrov“ ne ispunjavaju propisane zahteve i o tome nije obavestio regulatora, prenosi Raša tudej.

Pojedini ruski mediji su preneli da je Rospotrebnadzor uklonio taj proizvod iz prodaje.

U Nestleu su za rusku agenciju Tas s rekli da Nestle Rusija ne koristi genetski modifikovane sastojke u proizvodnji ovsene kaše „Bistrov“, i da su čim su postali svesni „slučajnog prisustva GMO u tom proizvodu“ obustavili njegovu proizvodnju.

Nestle ima jaku poziciju na ruskom tržištu žitarica za doručak, ali i snažnu poziciju na tamošnjem tržištu instant kafe, kakaa, hrane za bebe i drugih proizvoda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • milovan

    Sada ce dobiti kaznu od 300 eura,i pojela maca.Tako su vec kaznili sa smesnom sumom jednu zapadnu firmu. I zasto da onda ponovo nerade isto. Neka ih kazne kao sto je amerika kaznila svabe sa 20 milijardi.E ti nece ponoviti prekrsaj. Ili sa 5,tobi bila vec kazna. Ovako ,trla baba lan.