Rusiji potrebne snažne garancije EU za Južni tok

Rusija je svesna spremnosti Bugarske da obnovi projekat Južni tok, ali su za to potrebne snažne zakonske garancije Evrope, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin posle sastanka sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Putin je rekao i da Rusija namerava da postepeno ukida ograničenja za turske kompanije, koja su, kako podseća ruska agencija Tas s, uvedena nakon turskog obaranja ruskog borbenog aviona u novembru prošle godine.

Bugarski premijer Bojko Borisov je pre nekoliko dana izjavio da su Sofija i Moskva dogovorile formiranje radnih grupa koje će pronaći način za obnavljanje radova na dva energetska projekta, Južnom toku i nuklearnoj centrali Belene, izvestila je juče njujorška agencija „Blumberg“.

Ruski Gasprom je 2014. godine otkazao izgradnju Južnog toka kojim je prirodni gas trebalo da se doprema do južnih zemalja Evrope preko Crnog mora, nakon što je EU primorala Bugarsku na povlačenje iz tog projekta, jer bi taj gasovod, kako je saopšteno, prekršio evropske propise o konkurenciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bugarskaJužni tokrusijaVladimir Putin
Komentari (0)
Dodaj komentar