Ruski državni fond postaje partner u „Baring Vostoku“

DAVOS – Ruski fond za direktne investicije (RDIF) će verovatno postati jedan od ograničenih partnera privatne investicione grupi „Baring Vostok“, čiji je direktor, američki biznismen Majkl Kalvej, uhapšen u Moskvi u februaru 2019. i stavljen u kućni pritvor pod optužbom za proneveru.

Mogućnost da RDIF postane ograničeni partner u „Baring Vostoku“, ukoliko ta grupa odluči da prikupi nova sredstva na tržištu kapitala, najavio je Kiril Dmitrijev, šef Ruskog fonda za direktna ulaganja.

Dmitrjiev je danas u intervjuu za Rojters, na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, opisao „Baring“ kao „vrlo uglednu firmu“, nagovestivši da RDIF može da nastavi da radi sa tom kompanijom kao suinvestitor.

„Nastavljamo da suinvestiramo sa kompanijom ‘Baring Vostok’, nedavno smo sklopili nekoliko ugovora. Zapravo u budućnosti, vrlo je verovatno da ćemo postati jedan od ograničenih partnera ‘Baring Vostoka’ ako oni odluče da prikupe nova sredstva“, rekao je Dmitrijev.

Rojters podseća da je Kalveju, i drugom uhapšenom izvršnom direktoru „Baringa“, Filipu Delpalu, početkom ovog meseca produžen kućni pritvor do 13. februara, i da je Dmitriev glasni kritičar produžetka njihovog pritvora.

Iz „Baring Vostoka“ su rekli britanskoj agenciji da su zahvalan RDIF-u na dugoročnoj saradnji i podršci.

„Rado ćemo pozdraviti RDIF i ostale suinvestitore kao ograničene partnere našeg novog fonda čim krivični postupak protiv naših zaposlenih, započet u okviru komercijalnog spora, bude odbačen, da možemo potpuno da se fokusiramo na ono što najbolje znamo – ulaganja u vodeće ruske kompanije“, rekao je portparol „Baring Vostoka“.

RDIF je osnovala ruska država radi zajedničkih ulaganja državnih sredstava sa privatnim fondovima u ruske kompanije.

Kalvej i njegov francuski kolega Delpal negiraju da su prekršili zakon i kažu da se optužbe koriste kako bi se izvršio pritisak na njih u poslovnom sporu vezanom za kontrolu nad srednje velikom Vostočni bankom.

Vostočna banka je u novembru podnela novu tužbu protiv „Baring Vostoka“ i Kalveja u kojoj ih tereti za proneveru više od 8,8 milijardi rubalja (142 miliona dolara), dodaje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar