Ruski manevri nisu uticali na izvoz Ukrajine preko Crnog mora

KIJEV – Ruske pomorske vežbe u Crnom i Azovskom moru i zatvaranje tradicionalnih brodskih ruta za sada nisu uticali na ukrajinski izvoz preko luka, izjavljuju danas ukrajinski trgovci.

„Na tržište je uglavnom mirno. Svi se nadaju da će mornarica propuštati trgovačke brodove“, rekao je jedan trgovac žitom iz Ukrajine, a drugi dodaje da nije uočio bilo kakve „ozbiljne reakcije“ na tržištu, prenosi Rojters.

Ukrajina, jedan od vodećih svetskih izvoznika čelika, žitarica i suncokretovog ulja, obavlja izvoz preko luka na Crnom i Azovskom moru – Odesa, Pivdenj, Černomorsk, Herson, Mariupolj i Berđansk.

Ukrajinski zvaničnici su kritikovali juče ruske pomorske vežbe u blizini obale Ukrajine, tvrdeći da je prisustvo ruskih ratnih brodova deo, kako kažu, „hibridnog rata“ koji je plovidbu Crnim i Azovskim morem učinilo praktično nemogućom.

Ukrajinska lučka uprava saopštila je da će ograničenja plovidbe trajati od 13. do 19. februara i da će „kretanje plovila do ukrajinskih luka u Azovskom moru biti blokirano tokom celog perioda ovih aktivnosti (ruskih pomorskih vežbi)“.

Moskva ovog meseca izvodi vežbe u Crnom moru istovremeni s održavanjem kopnenih manevara u Belorusiji, severno od Ukrajinei, što Zapad tumači kao demonstraciju sile koja bi mogla da predstavlja prethodnicu invaziji na Ukrajinu, što Moskva kategorično negira.

Ukrajina već dugo optužuje Rusiju da pokušava da uguši trgovinu preko njenih luka na jugu zemlje postavljanjem, kako tvrdi Kijev, de facto blokada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar