Ruslki biznismen Rotenberg tužio četiri nordijske banke

HELSINKI/MOSKVA – Ruski biznismen Boris Rotenberg, koji je, kako navodi Rojters, pod američkim sankcijama zbog ukrajinskog konflikta jer je blizak predsedniku Vladimiru Putinu, podneo je tužbu protiv četiri nordijske banke optužujući ih za kršenje ugovora o pružanju usluga u Finskoj.

Na meti tužbe, podnete Okružnom sudu u Helsinkiju 4. oktobra, nalaze se Nordea banka, Danske banka, Handelsbanken i OP banka.

Sud i optužene banke potvrdili su da je podneta tužba ali su odbili bilo kakav dalji komentar. Rotenbergova portpartolka je takođe odbila da da izjavu.

Braća Rotenberg, Boris io Arkadij, zajedno su na „crnoj listi“ SAD-a, ali Boris nije pod evropskim sankcijama jer ima i finski pasoš. Evropske banke, kako dodaje Rojters, moraju da se pridržavaju sankcija SAD-a da bi poslovale sa američkim bankama.

„Danske banka je svesna tvrdnji gospodina Rotenberga, ali ne može da komentariše ovaj pojedinačni aktuelni slučaj zbog korporativne politike“, naveo je portparol te banke u imejlu upućenom britanskoj agenciji.

On je dodao da Danske banka, koju odnedavno potresa skandal vezan za pranje novca u njenoj estonskoj filijali, „veoma ozbiljno pristupa pitanju prevencije pranja novca i sankcijama i da ulaže značajne napore kako bi obezbedila da se svi propisi poštuju“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar