RZS: Realni rast BDP-a u IV kvartalu prošle godine 6,2 odsto

BEOGRAD – Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u četvrtom kvartalu 2019. godine, u odnosu na isti period 2018. godine, iznosio je 6,2 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

RZS saopštava i da podaci pokazuju rast bruto domaćeg proizvoda u četvrtom kvartalu 2019. godine, od 1,7 procenata u odnosu na prethodni (treći) kvartal.

Posmatrano po delatnostima, u četvrtom kvartalu prošle godine, u odnosu na isti period 2018. godine, značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru građevinarstva (48,3 odsto), sektoru informisanja i komunikacija (8,2 posto) i sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane (8,1 odsto).
U četvrtom kvartalu prošle godine, u odnosu na isti period 2018. godine, realni rast zabeležen je kada je reč o izdacima za finalnu potrošnju domaćinstava (3,1 odsto) izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) – 2,7 procenata, izdaci za finalnu potrošnju države (2,5 odsto) bruto investicije u osnovna sredstva (29,6 procenata), izvoz robe i usluga (8,7 posto) i uvoz robe i usluga (11,4 procenta).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar