Sa industrijskim parkom Beograd će biti evropski Šenžen

BEOGRAD – Industrijski park Mihajlo Pupin u Borči biće najinovativnija i tehnološki najnaprednija ekonomska zona u Evropi i napraviće od Beograda evropski Šenžen, poručio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Popović je to rekao na međunarodnoj onlajn konferenciji gde su predstavljeni potencijali za ulaganje u ovaj park, a kojoj su prisustvovali predstavnici kompanija iz Kine i Evropa.

Ministar je istakao da će industrijski park biti formiran u saradnji sa kineskim partnerima.

Popović je istakao da je primena koncepta industrijskih parkova Kinu dovela na lidersku poziciju u području inovacija i industrijskog rasta.

Dodao je da su implemetacijom ideje Pojas i put kreirani temelji kontinuiranog razvoja veza između Kine i ostatka sveta, a da je Srbija jedan od najvažnijih partnera Kine u okviru tog projekta u Evropi.

„Imamo mogućnosti da model inovacionog rasta Kine primenimo i kod nas, jer je Srbija zemlja u kojoj se inovacije i nove tehnologije izuzetno vrednuju“, rekao je Popović.

On je dodao da Srbija, iako mala zemlja sa 7.5 miliona stanovnika, ima fantastičan izvoz IT proizvoda i usluga koji premašuje dve milijarde evra.

Kako je naglasio, Vlada Republike Srbije prepoznala inovacije kao ključni faktor razvoja privrede i ulaganjem u infrastrukturu omogućila transfer znanja u privredu.

„Želimo da industrijski park Mihajlo Pupin u budućnosti bude glavna destinacija za investicije iz Kine i ključna tačka industrijske i tehnološke saradnje naše dve zemlje, odakle ćemo u budućnosti ostvarivati zajednički ekonomski uticaj na celu Evropu“, rekao je on.

Popović je ukazao da prijateljstvo Srbije i Kine osim ekonomske, ima i važnu političku dimenziju jer Kina principijelno podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije po pitanju Kosova i Metohije, dok Srbija pruža nedvosmislenu i doslednu podršku politici „jedne Kine“.

Na onlajn konferenciji učestvovali su predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ambasadorka Kine Čen Bo, predstavnici PKS i Razvojne agencije Srbije, kao i preko 200 predstavnika kompanija iz više oblasti, te brojni stručnjaci iz više oblasti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar