SAD: Britiš-Ameriken Tobako ponovo investirao u kanabis radi neurološkog leka

LUIVIL – Kompanija Britiš-Amerikan Tobako (BAT) investirala je ponovo u kanabis kao deo nastojanja da se diversifikuje od cigareta, ovoga puta u partnerstvu sa firmom Šarlots Veb, kako bi razvili lek za neurološku bolest, ali nije precizirarno o kojoj bolesti je reč.

Blumberg navodi da zajedničko preduzeće između BAT-ove podružnice AJNA i Šarlots Veb, u koje je BAT investirao prošle godine, planira da zatraži odobrenje američke Uprave za hranu i lekove za proizvodnju leka koji bi se pravio od ekstrakta konoplje, posao u koji je BAT uložio 10 miliona dolara.

Šarltos Veb i AJNA poseduju svaki po 40 odsto tog entiteta, dok BAT kontroliše preostali udeo, navodi se u saopštenju te duvanske kompanije.

Kako navodi Blumberg, pored toga što se industrija kanabisa suočava sa pravnim preprekama, duvanske kompanije sve više ulažu u taj sektor kako bi se udaljile od starih duvanskih proizvoda, poput cigareta, za kojima je potražnja smanjena.

Agencija ocenjuje da je priliv velikog novca od duvanske industrije blagodat za industriju, koja se inače bori sa niskim veleprodajnim cenama, političkim izazovima i prenatrpanom konkurencijom, uključujući ilegalne uzgajivače marihuane.

Akcije Šarlots Veb porasle su za čak 21 odsto u četvrtak, dok su akcije BAT-a porasle čak 1,5 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar