SAD odložile primenu zabrane trgovanja kineskim akcijama

NJUJORK – Američko Ministarstvo finansija saopštilo je da odlaže stupanje na snagu zabrane trgovanja akcijama kineskih kompanija koje navodno imaju veze sa vojskom Kine.

Prema novoj odluci, ograničenje trgovanja stupiće na snagu 11. juna, a ne 27. maja kako je prvobitno bilo najavljeno, prenosi CNBC.

Ovim potezom administracije američkog predsednika DŽoa Bajdena se produžava grejs period za investitore u pogledu zabrane ulaganja u akcije kineskih preduzeća, koja je prvi put najavljena u novembru 2020. pod bivšim predsednikom Donaldom Trampom.

Ranije ovog meseca, SAD su odlučile da uklone sa „crne liste“ kineskog proizvođača pametnih telefona Saomi, koji je listiran i na Hongkonškoj berzi.

Druga kineska kompanija na „crnoj listi“, telekomunikacioni gigant Čajna Mobajl, saopštila je ranije ovog meseca da očekuje da će biti delistirana sa Njujorške berze, a početkom ove nedelje je najavila da će emitovati akcije denominovane u juanima na Šangajskoj berzi.

Uprkos tenzijama u američko-kineskim odnosima, kineske kompanije su u poslednjih 18 meseci pohrlile da izađu na tržište kapitala Sjedinjenih Država. Krajem aprila, jedan predstavnik Njujorške berze je rekao da oko 60 kineskih preduzeća planira da bude listirano u SAD ove godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar