SAD rizikuju širenje broja država s nacionalnim digit.porezom

PARIZ – Ako američki predsednik Donald Tramp na Svetskom ekonomskom forumu sledeće sedmice odbaci nova međunarodna pravila o oporezivanju digitalnih kompanija, SAD rizikuju da sve veći broj zemalja uvede nacionalne poreze tehnološkom divovima, saopštila je danas francuska vlada.

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer želi da se SAD u Davosu obavežu na međunarodnu poresku reformu, a takođe vrši pritisak na Vašington da ukine pretnje carinama na francuski šampanjac, sir i luksuzne tašne kao čin odmazde protiv francuskog digitalnog poreza, prenosi Rojters.

Blizu je dogovor o predlogu univerzalnog poreza koji je sačinila Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), rekao je Le Mer dodajući da Vašington treba da učini „poslednji korak“ kako bi se postigao kompromis.

„Predlog koji je na stolu je dobro rešenje. Nismo daleko od dogovora. Molimo naše američke prijatelje da narednih dana naprave poslednji korak“, rekao je Le Mer novinarima nakon razgovora sa šefom OECD-a Angelom Gurijom.

Vašington je zapretio da će uvesti carine do 100 odsto na francuske proizvode, u vrednosti od 2,4 milijarde dolara, nakon što je jednim istraživanjem američke vlade utvrđeno da će francuski digitalni porez naneti štetu tehnološkim kompanijama iz SAD-a.

Pariz je prošle godine uveo namet od 3,0 odsto na prihode od digitalnih usluga zarađene u toj zemlji za kompanije s prihodima većim od 25 miliona evra (27,78 miliona dolara) u Francuskoj i većim od 750 miliona evra širom sveta.

Tramp kaže da taj porez nepravedno cilja američke kompanije, dok Pariz odbacuje te optužbe.Trampova administracija smatra da reforma međunarodnih poreskih propisa, starih više desetina godina, treba da sadrži klauzulu koja će ih učiniti neobaveznim za američke kompanije.

Le Mer je odbacio takvo rešenje nazivajući ga „promašajem“, i pozvao Vašington da podrži predlog OECD-a u formi u kakvoj je sačinjen.

Gurija je ponovio reči Le Mera, navodeći da je alternativa temeljnoj preradi međunarodnih poreskih propisa neizvodljiva.

„Jedan multiplikovani poreski režim, multiplikovani sistem, multiplikovani porezi, svaki s različitim stopama i pristupima, to bi zaista bilo neizvodljivo“, rekao je Gurija, izveštava Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar